Art-of-diving-buvar-akademia-technikai-buvar-oktatas-XR-Gas-Blender-tanfolyamGázkeverés, avagy a technikai búvárkodás nélkülözhetetlen alapeleme

Mi is a gázkeverés?

A gázkeverés nem újkeletű ismeret a búvárkodás világában. A 60-as évektől szinte hétköznapivá vált az a gyakorlat, hogy a levegős merüléseket felváltsák egy optimalizáltabb gázkeverék használatával. Bizonyára tudod, hogy a levegő nem a legjobb gázkeverék, ha merülni megyünk. Ha sekélyet merülsz akkor feleslegesen magas a nitrogén térfogatszázaléka, így a dekompresszió nélküli határ sokkal rövidebb, mintha egy alacsonyabb nitrogén és magasabb oxigénszázalékú keveréket – azaz NITROX-ot használnál. A Nitrox kifejezetten a hobbi búvárok optimális gázkeveréke, mely a biztonságot és a hosszabb dekompresszió nélküli fenékidőt szolgálja. Ha mélyebbre mégy, akkor a levegőben lévő nitrogén és oxigén – ez utóbbit nem gépeltem el, csak te lehet, hogy még nem hallottál róla – narkotikus hatása az első gond. Ha még mélyebbre mégy, akkor az oxigén központi idegrendszerre gyakorolt hatása a központi idegrendszeri – CNS – mérgezés a legfőbb veszélyforrás. Ennek csökkentésére a nitrogén-oxigén keverékhez héliumod adnak és így kapjuk az úgynevezett TRIMIX-et. Léteznek még más keverékek is, melyek más nemesgázokat használnak, de ez költségei miatt nem terjedt el a rekreációs hobbi vagy technikai búvár világban. Tehát a gázkeverés nem más, mint olyan légzőgázok előállítása, melyek a merülés mélységéhez és a merülés szakaszaihoz igazítja a gázszázalékokat, hogy azok élettanilag a legoptimálisabbak legyenek a búvárnak.

Milyen gázokat használnak a búvárok

Alapvetően két nagy csoportba soroljuk a gázokat attól függően, hogy hol és miért használjuk őket. Az első csoport a FENÉKGÁZOK csoportja. Ezeket a gázokat a lemerüléstől a fenéken tartózkodásig használjuk. Ezek a gázok lehetnek valamilyen szabványos, vagy optimalizált Nitrox-ok, melyeket pl. a hobbi búvárok használnak. Ilyen pl. az EAN 32-es vagy 36-os nitrox, de lehet pl. egy optimalizált Nitrox keveréket létrehozni 37 méter mélységre is ami az EAN 29 – bár ez nem túl gyakori megoldás. Ha mélyebbre megyünk, akkor a hélium megjelenésével fenék trimix-eket keverhetünk, melyből szintén vannak szabványos keverékek és elméletileg itt is lehet “optimalizált” keverékeket létrehozni. Ilyen szabványos keverékek a TM 21/35-ös a TM 18/45-ös és még jó pár. A második csoport az emelkedéshez használt gázok csoportja, amelyet használhatunk az emelkedés biztonságosabbá tételéhez akkor, ha nem merültünk a deco-s tartományban, vagy azért, hogy egy magasabb oxigén tartalomra váltva hosszabb no deco időt nyerjünk és elkerüljük a dekompressziót, ha hosszabbat szeretnénk merülni. A dekompressziós merüléseknél is hasonló a cél, de ott már deco-s szemmel kell gondolkodnunk. A DEKOMPRESSZIÓS gázokat azért alkalmazzuk, hogy a szervezetünkben felgyülemlett inret gázokat – akár a nitrogént, akár a héliumot – minél gyorsabban és minél hatékonyabban a tudjuk eltávolítani amellett, hogy nem tesszük ki magunkat túl nagy szöveti gázfeszültségnek. Itt is az oxigénablak hatása miatt kell olyan gázkeverékeket előállítanunk, amelyekben kevesebb az inert gáz, mint a fenéken volt és magasabb az oxigénszázalék.

Mit is csinál egy gasblender?

A gasblender – vagy gázmester, vagy gázkeverő – a technikai búvár hátvédje. Igazából ezért is szokták a technikai búvárok megtanulni a gázkeverést. Ha egy mód van rá, az ember ne szívesen adja ki a kezéből azokat a dolgokat, amin az élete múlik, de legalábbis szeret érteni hozzá, hogy le tudja ellenőrizni a kiszolgáló személyzet munkáját. Szóval… A gasblender az, aki összekeveri a gázokat. Azaz EZ EGY SZAKMA. Ez a tanfolyam tulajdonképpen egy szabványosított tananyagot tartalmaz, amivel aztán a végzettség tulajdonosa munkát is vállalhat egy bázison. Az ISO 13293-as számú minősítési sztenderd rögzíti ezeket a kérdéseket.

Mit kell tudnia egy gasblender-nek?

Gázkeverési technikák

A gázkeverési technikák széles listája létezik, melyeket ismernie kell egy magára valamit is adó gasblendernek, de ennek ellenére igazából csak két eljárással találkozunk a gyakorlatban. Az egyik a FOLYAMATOS keverés, melynek lényege, hogy a egy folyamatos töltési eljárással és egyidejű keveréssel már a kész gázkeveréket szívja be a kompresszor és tölti bele a palackba. Ez egy folyamatos figyelmet igénylő munka és nem illik “elkódorogni” a töltőhelyről. Ezzel az eljárással töltik legtöbbször a hobbi EAN 32, és 36-os nitroxot. Az eljárás hátránya, hogy a kopresszorok nem igazán szeretik a 40%-nál nagyobb oxigéntartalmat, így ezzel az eljárással max EAN 40-ig tölthetünk. A másik megoldás – bár sokkal lassabb – mégis nélkülözhetetlen. Ez a PARCIÁLIS keverés, melynek lényege, hogy a gázokat egy speciális “átfejtőcső” cső segítségével adagoljuk a palackba, majd a hozzá igazított maradék részt kompresszorral töltjük rá – úgymond Top-oljuk. Így készülnek a magasabb százalékú deco nitroxok és a trimix keverékek is. Találkozhatsz még az un. MEMBRÁNOS vagy MOLEKULÁRIS szűrőkkel történő nitrox előállítással is, de ehhez egy islyen speciális egységgel rendelkező kompresszort szükséges.

Az oxigéntisztaság és az oxigén kompatibilitás

Tudnod kell, hogy a gázkeverés nem játék. Komolyan kell venned. Ami a legfontosabb rész lesz a tanfolyamon, az az oxigénnel történő munka szabályai. Értened kell a különbséget az oxigén tiszta és az oxigén kompatibilis fogalma között és értened kell azt is, hogy ezeket hogyan befolyásolja egy hibás munkafolyamat. Mi van, ha egy sima palackba töltesz folyamatosan nitrox-ot és mi van, ha erre parciálisan ismét nitrox-ot töltesz. Értened, kell, hogy az egyiknél miért nem történik baj és a másik esetben miért szűnt meg a bázis és a környezete veled együtt. Ez a dolog, bár komoly következményekkel járhat, hidd el, nem bonyolultabb, mint autót vezetni. Ha autóvezetés közben nem figyelsz, biztosan el tudod képzelni, milyen 140-el ütközni egy kamionnal. A tanfolyamon azért beszélünk erről sokat, mert ezt a helyzetet nem nagyon látod naponta, így nem is biztos, hogy kellő komolysággal és rálátással kezelnéd a dolgot.

A kompresszor használat

Azt már látod, hogy kompresszor kezelés nélkül ez a dolog nem megy. A kompresszor pedig egy úgynevezett “nehéz gép” melynek használata nem játék… Ez a gép 2-300 bár nyomású gázt képes előállítani és betölteni a palackba. Ehhez sok minden mást is végez. Hűti a gázt, leválasztja belőle az olajat és a vízpárát, valamint átvezeti egy légzési tisztaságot biztosító szűrőn. Szóval ez egy komoly dolog, így értened kell a használatához és annak biztonsági ismereteihez, hiszen a merülés biztonsága – szó szerint az életünk – a te kezedben lesz.

Keverési számítások

És itt jön a titok… Ahhoz, hogy tudjuk mit is kell belekutyulni a palackba, ki kell tudnunk számítani a pontos értékeket. Ehhez jön még az az aprócska csavar, hogy ez a palack nem mindig üres, hiszen egy félig teli TM 10/70-es trimix “szélnek eresztése” igencsak nem olcsó mutatvány. Ez a másik, ami miatt a technikai búvár elengedhetetlen “pénztárcabarát” ismerete a gasblender ismeret. Sok helyen az “ügyes” gasblender “hivatalosan” leengedi a palackodat és nulláról tölti újra – ami te ki is fizetsz teljes töltésnek. Mivel te nem értesz hozzá, így ezt meg is teheti nem kis jattot téve zsebre, amit a tudatlanságod csúsztatott a zsebébe, hiszen a megmaradt gázt el fogja adni valakinek még egyszer. Szóval… Értened kell ahhoz, hogy miből mit lehet kihozni.

Mire jogosít – képesít ez a tanfolyam?

  • Egy képzett gasblender jogosult arra, hogy bármilyen légzőgázkeveréket kiszámoljon és azzal megtöltse egy arra jogosult búvár palackját.
  • Ismerni fogod a kompresszorok biztonságtechnikáját és használatának szabályait.
  • Tisztában leszel a kevert gázos merülések adminisztrációjával
  • Jártas leszel a palackok jelöléseiben
  • Pontosan fogod tudni a gázok ellenőrzésének és analizálásának folyamatát.

Előfeltételek

  • Búvár előfeltétel nincs, így bárki, aki ezzel szeretné keresni a kenyerét, elvégezheti a tanfolyamot, ha
  • Betöltötte a 18 évet és
  • Lerótta felém a 80 €-s tandíjat, valamint kifizette a tananyag és az igazolvány díjat.

Én – így majd 20 év technikai búvár múlttal a hátam mögött azt gondolom, hogy ennek a tanfolyamnak a díját több ezerszeresen – nem írtam el – megkerestem azzal, hogy magamnak töltöttem, vagy rá tudtam nézni az “okos” gasblender körmére…

Dora Gyula

Jelentkezem az XR Gas Blender - Gázkeverés Tanfolyamra

 

Olvasnék még erről a világról!