Stage palack vagy Sidemount? Az örök vita … 7-3. rész.

Hasonló írások erről: Technikai búvár oktatás, Technikai merülés | 0

… avagy Sidemount vagy XR Nitrox tanfolyam a BC költségek tükrében …

Döntsd el Te!

Gyorsan egy megjegyzés a képről. A képen egy XR Nitrox búvár és a BC-je látható… 🙂 csak a lemerülés előtti másfél percben úgy döntött, hogy mégsem viszi a stage palackját, mert a másik csoportban van egy jó csaj és inkább vele lesz párban. Mivel a lány úgysem maradhat addig mint ő, mert szegényke Dorogon végzett hajóról merülő spec tanfolyamot tengerbiológiai és partrólintegető specekkel kombinált bónuszos csomagban, az XR Nitrox búvár heroikus küzdelemben “átszerelte a teljes cuccát” és nem vitt stage palackot… 🙂 Szóval fontos a rugalmasság. Ezt azért írom, mert… Mert majd a cikkből megérted. 😀

Az első és második rész tartalmából

Az előző részekben kicsit körbejártuk azt, hogy milyen alapon merek ilyen összehasonlítást írni és ennek a cikksorozatnak mi a kiváltó oka. Megállapítottuk, hogy tudok úszni és mivel ma ez a búvárvilágban elégséges szakvélemények kiállításához én tulajdonképpen rendben is lennék :-). A másik fontus dolog, amit leszögeztünk, hogy az összehasonlítás alap szempontja az, hogy egy 30-50 merüléses búvár, aki nemrég hagyta el a kezdő szintet mivel folytassa a tanulmányait inkább?. Azaz a Sidemount merüléseknek álljon neki, vgy a XR Nitrox tanfolyamra hajtson, ha a célja az, hogy hosszabb merüléseket szeretne, de nem kar nagy tec mótyókat megvenni és cipelni és nem is a mélységek felé, hanem az idők meghosszabbítása felé indulna – ami amúgy egy nagyon okos választás a dorogi hajós speccel kombinált tengerbiológiai tanfolyam helyett. De ebben lehet, hogy tévedek… Eddig a gázkészlet, a fenékidő és a dekompresszós állapotokat vizsgáltuk meg és a következőt szögezhetjük le:

 • Több gáz vihető, ha XR Nitrox búvár végzettséged lesz

 • A no deco időket összehasonlítva hosszabb fenékidőt érhetsz el, ha XT Nitrox búvár végzettséged lesz

 • A dekompresszió szempontjából biztonságosabb merüléseket végezhetsz, ha XR Nitrox búvár végzettséged lesz

Ma mennénk tovább és megvizsgálnánk, hogy mi az, amit érdemes összehasonlítania annak a búvárnak, aki egy kicsit többet szeretne, mint egy sima no deco-s merülés. Az ugye nyilvánvaló volt eddig is, hogy búvárfelszerelés nem potyog az égből – kivéve, ha a Jézuska hozza, de ő meg ugye vagy átpasszolja labdát a Nyuszinak, vagy az marad, hogy elmégy a bó’tba és veszel magadnak azt, ami szükséges. Azaz, egészen biztosan a plusz palack szállításához kell még valami… Nézzük ezt a vonalat!

Felszerelésköltség

No, itt lesz egy kis ajtócsapkodás néhol, de… Mindegy. Nekem belefér… Te meg számolj, mert végül is zsebre megy a dolog. A kérdés, hogyha van X mennyiségű pénzed a szerelmedre (má’ hogy a merülésre gondó’tam), akkor abból mennyit költesz cuccra és mennyi marad sörre. Vagyis merülésre…merülést akartam mondani.

Kezdjük a BC-vel

Az, hogy valamire fel kell lógatnod azt a palackot, az gondolom vitán felül áll. A felfogatás mindig karabinerrel vagy valamilyen gumi vederrel esetleg ezek kombinációjával oldható meg úgy, hogy a BC “D” gyűrűjébe akasztjuk a karabinereket, vagy a BC-re fűzünk gumi hevedereket, melyeket ráakasztunk a palackok szelepeire. Nézzük, hogyan is oldható ez meg a sidemount és az XR Nitrox búvár zsebpénzéből.

Sidemount búvár és a BC vásárlás esete

Hát… 2000 környékén még mi hekkeltük a cuccunkat ólomöv hevederből. Sőt egy ismerősöm, akit amúgy nagyra tartok, de nem tudom, hogy örülne-e ha itt látná a nevét, tűzoltó slagból készített nagyon is frappáns és kényelmes harnesst (ez az a lószerszámszerű heveder, amin a vackok lógnak). Ne nevess! Majd ha otthon az elektromos sütőben nyers Taurusz matracgumiból sütöttél már BC belsőt, akkor tudod meg, hogy ezek nem is voltak annyira vackok és nem kis kreativitás és meló volt bennük. De a lényeg az, hogy egy ilyen hekkelt cuccal ma már nemhogy nyílt vízen nem engednek el merülni, de Dorog határában elkobozza a TEC, mert azt hiszik terrorista vagy.

Szóval, ha igazán élvezni akarod a Sidemount verziót, akkor elballagsz és veszel egy sidemount BC-t. Ezzel viszont nem lehet hátkészüléket vinni, így fel kell tenned a kérdést: Minden merülésem sidemount lesz? Ha igen. Akkor OK. Irány a bó’t és egy szót nem szólok. Ha a válasz NEM, akkor irány a bó’t, oszt kő’ vennyi még egy rendesset is, mert látni fogod a mindenre jó dolgok semmire sem jók – általában. És most lesz aki megesküszik, hogy: “de az az övé az nagyon…” Értem. Hallgasd meg őt is.

XR Nitrox búvár és a D gyűrűk esete

Nézzük, milyen eseteket találunk nálad, ha lemegyünk a garázsba és feltúrjuk az ősz óta az asszony által mindenféle nem használt szőnyeggel és takarítóeszközzel, rasszista módon jogaiban elnyomott búvárfelszereléses ládikád – aminek az asszony előtt bevallott “hivatalos” vagy “baráti akciókkal” összehozott ára a bó’ti ár egyhatoda. Azaz akkor is agyonüt, ha Dorogon találsz egy O gyűrűt, mert ő sem hülye, csak szere. Szóval

 • Ha van egy hátlebegtetős BC-d azt kiválóan tudod használni egy palackhoz, vagy kettőhöz is. Ez ugye nulla forint, ha feltételezzük, hogy ott lapul ahol mondtam. Igen… Ebből is vannak praktikusabbak, és még jobbak, de erről majd máskor. Szóval, ha valaha vettél egy olyat, aminek van két nyamvadt D gyűrűje a bal oldalán, akkor elindulni jó lesz, aztán majd megbeszéljük és úgyis látod merre tovább.
 • Ha nincs még BC-d, akkor ugye elmégy és veszel előbb-utóbb valamit. Ebben az esetben nagyon észnél kéne lenned, mert itt most nagyon sok pénzt spórolhatsz. Mivel most nincs lelki erőm elmondani az XR Nitrox tanfolyam BC-el foglalkozó részét – hiszen nem ez a cél – csak annyit mondanék, hogyha kell venni valamit, akkor kell venni valamit. A lényeg, hogy nem mindegy mit.

Leszögezve azt a megdönthetetlen axiómát, mely szerint is ha nincs semmid egyik esetben sem, akkor biztosan kell venned valamit, itt azt tanácsolnám, hogyha nem tudsz mindkét cuccból venni egyet-egyet és eljönni mindkét tanfolyamra, akkor:

Várj a vásárlással addig, míg nem látsz minden kérdést!

Abban az esetben azonban, ha van valamid már a garázsban:

 • Az biztos, hogy jó hobbizni egy palackkal és lehet, hogy XR Nitrox verzióhoz is jó lesz
 • De szinte biztosan nem jó sidemount-hoz – tehát ott biztosan kell venned valamit
 • Ha nem jó XR Nitrox-hoz, akkor pedig a fenti kék axióma lép életbe, azaz nincs semmid.

Szóval…

Miért olcsóbb az XR Nitrox-os felszerelés?

 • Mert ha egy jó BC-d van, akkor mehetsz egy és két palackkal is – azaz viheted a két palackot és a múltkor megbeszélt kétfajta gázt is.
 • Míg, ha sidemount BC-d van, akkor csak 2 palackkal mehetsz – azaz, nem tudsz menni egy palackkal, így ha mindkét merülési formát szeretnéd majd alkalmazni, (az egy és kétpalackosat is) akkor egy palackhoz vehetsz egy sima BC-t és sidemounthoz egy oda valót. Mellesleg valószínűleg utazáskor el kell döntened melyiket viszed, mert a súlyhatárok egyre macerásabbak a pepcsiken. Azaz – végül mégiscsak egy verzióra leszel kárhoztatva.
 • Ha mindenképpen kell venned valamit, akkor egy jó hátlebegtetőssel azért jársz jobban, mert ha akarod, akkor kompromisszum nélkül mehetsz egy palackkal, ha kettőt vinnél, akkor ugyan arra a BC-re csak felakasztasz egy palackot és sutty… (a sutty, a laza, könnyed, a nem szakértő szemének már-már felületesnek látszó, ámde a mélyben professzionális tudásra épülő könnyedség tájleíró mutatóhangja – by vukipédia

Na? Ha mindenképpen kell venned EGY valamit, akkor milyet lenne érdemes venned…? Na ugye…

OK… Most jön a csatatér… Indul a vallásháború. Innen mondhatod, hogy ez szubjektív lesz. A Te dolgod. Szerintem kb. annyira lesz szubjektív, mint a részeggel vitatkozni azon, hogy részeg-e, de mondtam az elején, lesz itt ajtócsapkodás… Nézzük azt a két „speciális” esetet, amely eltörli a fent nevezett matekot – azaz egy BC olcsóbb, mint kettő. És ez kérem két igen is létező valóságelem. Azaz sidemount-al is lehet egy palackkal merülni – meg vasúti kocsival is, de ez vicc volt.

Hogy gyorsan lásd, beszélgetni akarok és nem vérontást, leteszem a kardot és kijelentem:

IGEN, VAN KÉT SPEC MEGOLDÁS ARRA, HOGY EGY SIDEMOUNT BC-VEL MERÜLJ EGY ÉS KÉT PALACKKAL IS

Nézzük melyek ezek az esetek…! Aztán majd te eldöntöd, hogy merre…

A Sidemount Monkey néven ismert verzió az első megoldás – vagyis annak pár formája.

A neve mindent elmond… 😀  De nem genyózok… A lényeg, hogy ilyenkor egy palack van csak a sidemount BC-n az egyik oldalon. Erre viszont nyílt vízben illik egy klasszikus octopuszos reduktort feltenni, szentírásunk az OW könyv ajánlásai alapján arra utalva, hogy a merülés társasjáték. Ami ennek a konfignek a kellemetlensége, hogy általában bénán jön ki a csőkiosztás. Mivel a reduktorok 99%-ára három alacsony nyomású csövet (két második lépcső és az inflátor cső) kell felrakni, ezt csak úgy lehet megoldani, hogy legalább 150 fokos szögben állnak széjjel-szana, mint kaszáló az őszi vihar után. Ezért elég nehéz úgy belőni (azaz szinte lehetetlen), hogy valamelyik ne álljon keresztbe-hosszába és ne akadjon, tekeredjen mindenfelé, akadályozza a le és felvételt, a gumihurokba akasztást, vagy a feltaláló által létrehozott űrrakéta-komplexum függvényében bármit. Ha ehhez még hozzáveszem, hogy ilyenkor a manométer csövével is kell kezdeni valamit, akkor cuki kis kupleráj alakul ki a hónod alatt általában – azaz szinte mindig. DE! De elismerem, van ilyen. Bár, ha megnézem, hogy hány sidemount-os használja rendszeresen, akkor azért gyanús lehet, hogy mennyire jött be nekik. Ahol én gyakrabban láttam ilyen konfigot, az roncs vagy szűk barlang – de ez ugye nem az a kategória, amiről eddig beszéltünk – és ott úgy használták, hogy egy palack egy mono reduktorral a BC-n és egy kézben tolva-rakva, tuszkolva, hogy el lehessen vele férni – esetleg egy biztonsági zsinórral rögzítve, hogy el ne vesszen. Ezeken a helyeken viszont mi most nem tervezzük a dolgokat, szóval, azt csinálsz ezzel a nagy ötlettel, amit szeretnél.

Viszont van még egy macera a monkey alkalmazásával – főleg, ha kezdőbb vagy. Ez pedig az, hogy akár legumizott winget használsz, akár direkt sidemount BC-t, kicsit mindig billenteni fog, húzni fog. Ha tele van, akkor a lógás miatt, ha üres, akkor azért, mert pozitív, ha úszol azért, ha nem úszol azért…

Kombinált backmount – sidemount BC-d

A második eset az, ha egy olyan BC-d van, ami side- és backmount verzióra is jó. Nos. Ilyen is van tényleg. Ez általában gumis-leszorítható wing-es lufival ellátott cumó, – szóva inkább backmount – ahová, ha akarod, befűzöd a palacktartót hevedert és viszed a hátadon az egyik palackot vagy kifűzöd palacktartó hevedert, átszerelsz még ezt-azt – fenéklemezt bungee-kat – és mehet a sidemount. 🙂
Hát… Azon kívül, hogy szerelgetni kell és előbb-utóbb majdnem mindenki megutálja az állandó szögelést, ez az a verzió, ami… hogy is mondjam… Olyan mint a HiFi kenyérdagasztó. Zenél is, dagaszt is, de sose lesz se HiFi, se dagasztó gép. Ezt rád hagyom, mondhatod, hogy neked jó, és el is fogadom, de… De, ha merültél benne úgy százat, hogy 10-10 merülésenként átszerelted – és a reduktorokat is, mert ugye ilyenkor azt is kell – akkor majd tedd a szívedre a kezed, és ha azt mondod, te így szereted, felírlak az egyszemélyes listámra, mint ellenpont. Ha viszont nem jönne be, kérlek gyere ide vissza és írj egy sort a tapasztalataidról azoknak, akik akkor állnak az előtt a döntés előtt, mint te most. OK…?

Nekem volt ilyen cuccom… Én merültem benne… Rühelltem azt, hogy állandóan molyolnom kellett vele és sohasem volt tökéletes. Laposnak sohasem lett lapos, wingnek sohasem volt wing. Túúúdom… Mondhatod, hogy azért írom ezt, mert DIR fertőzött vagyok. Nem. Tényleg nem. Egyszerűen azért, mert szívás! Én már csak úgy szeretem csinálni, ha jól csinálom…

Ehhh… Nyomi lesz ez szerintem mindenképpen, de a te dolgod. Azért mielőtt vennél egyet, merülj legalább ötöt egy palackkal, nehogy utólag kelljen duzzognod.

Szóval összefoglalva:

Ha a költségeket nézed, akkor XR Nitrox verzióban olcsóbban és kényelmesebben jössz ki egy jó BC-vel, de elfogadom, ha neked jó a HiFi dagasztógép.

Mára legyen ennyi elég. Sajnos mennem kell, de hamarosan folytatjuk, mert van még pár szempontom – ha érdekel. Aki most személyes támadásnak vette, attól elnézést kérek, de én ezt láttam a tizenöt év tec oktatói tapasztalatommal.

Abban az esetben, ha esetleg neked ennyi elég volt a bizonyításhoz és érdekel, hogyan kezdhetnél bele egy XR Nitrox tanfolyamba, akkor összeraktam neked a tudandókat és egy kis motivációt…

Olvasd el az XR Nitrox – A “kezdő” Technikai Búvár Tanfolyam anyagát! Látni fogod… Még lányoknak is megy. 🙂

Art-of-diving-buvar-akademia-technikai-buvar-oktatas-banner-XR-Nitrox-550

Szeretettel:

Dora Gyula

Sidemount és XR Nitrox Instructor Trainer
 

Küldjétek el e következő részt!

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük