Stage palack vagy Sidemount? Az örök vita… 7-2. rész

Hasonló írások erről: Technikai búvár oktatás, Technikai merülés | 0

… avagy Sidemount vagy XR Nitrox tanfolyam a dekompressziós biztonság tükrében…
Döntsd el Te!

Az előző rész tartalmából:

Ennek a cikksorozatunknak kiinduló pontja az volt, hogy itt a tavasz és sokan szeretnék az idei merüléseiket kicsit hosszabbra tolni. Ennek egyik nyilvánvaló lehetősége, ha viszünk még egy palackot – azaz összesen kettőt. Látszatra nincs nagy különbség, hogy mindkettő a hónunk alatt van (ez a sidemount), vagy az egyik a hátunkon, a másik pedig oldalt (ez az XR Nitrox). Mivel Kb. 15 éve merültem először egyik, vagy másik rendszerrel és mindkettőből trainer is vagyok, azért kaptam ezeket a leveleket, mert feltételezték a jelentkezők, hogy objektív tudok lenni, hiszen “nekem mindegy melyik tanfolyamra fizet be a búvár” szóval nem érhet az a vád, hogy azért az egyik vagy másik konfigurációt “fényesítem” mert csak abból tudok “biznicet” csinálni. Ennek az elvárásnak a fényében döntöttem úgy, hogy nem írok huszonöt levelet naponta, hanem összefoglalom egy cikksorozatban azokat a szempontokat, amelyeket én megvizsgálnék, ha kezdő lennék. Szóval egy haladni vágyó döntésének elősegítésén van a hangsúly. Azoknak a 30-50 merüléses kezdőknek a szempontjai alapján akik szeretnének hosszabbakat, biztonságosabbakat merülni és esze águkban sincs full tec búvárrá válni – egyenlőre – de azért mégiscsak szeretnének belelátni a távlatokba.

Eddig megvizsgáltunk két szempontot:

  • Gázkészlet – XR Nitrox nyert

  • Merülési idő – Itt is az XR Nitrox nyert

Nézzük, milyen szempontot találhatunk még… Azzal a szemponttal kezdtük, ami egy búvár “normális” vágyálma. Hogyan lehetne minél többet a víz alatt maradni. Ez teljesen jó gondolat mindenkitől, ne szégyenkezzen a mohó álmain. Ha valaki, akkor én biztosan megértem. 🙂 Viszont nem szabad elfeledkeznünk a legfontosabb dologról és ez a BIZTONSÁG. Ugye vannak módszerek arra, hogy az ember nagyon sokáig a víz alatt maradjon… Sőt… Akár örökre is… ezért figyeljünk a céljaink megfogalmazására. A holdra szálláskor az első szlogen így hangzott: “Embert juttatni a holdra!” Az asztronauták 2 napon belül lázadást indítottak el az ő szlogenjük bevezetésére. Ez így szólt: “Embert juttatni a holdra és biztonságban vissza is hozni onnan!” A különbséget érzed ugye…? No lássuk ezt a témát…

Dekompressziós biztonság

Sidemount búvár és a dekompresszió

A lényeg, hogy ő egyfajta gázt használ mindkét palackban, így annak a deco határait kell betartania. Amit én láttam sok esetben… A sok gáz, kevés no deco idő, nagy kísértés… Sok sidemount búvárt láttam, aki bizony belement a deco-ba „me mutattya a kompúter, mit kell arró még tunnyi” címmel és nem indult el felfelé, amikor a fenéken a gáz no deco ideje lejárt. Márpedig a sidemount egy no deco-s tanfolyam. Értem, hogy a két független készülék biztonságtechnikailag alkalmas deco-s merülésre, és azt is láttam, hogy a sidemount búvárok – akik ugye nem tanultak deco-s ismereteket – semmilyen biztonsági deco és gázkészletezési tervet nem ismernek. (és most kéretik nem felszólalni, hogy te oktató vagy 200 merüléssel és igen is te értesz hozzá, mert olyanokról beszélek, akik OW után 20 merüléssel végezték el… OK?) Az a néhány aki mégis hallott valamit a tartalékképzésről (ismétlem tec végzettség nélkül, mondjuk haladóként) az általában az 1/3-ad szabályt emlegette, ami a készülékek esetén nem működik //meg amúgy sem, de ez egy másik szintű vita//. Arról nem is beszélek, hogy egy deco gyakorlati végrehajtása, az nem is olyan “ec’cerű”, mert azért ott illik ezt-azt tudni, de tételezzük fel, hogy ezt az illető tudja, mert az OW-n minden képességet elsajátított. Szóval… Pár dolgot azért érdemes lenne erről beszélni, de ugye ez most nem az XR Nitrox tanfolyam, így szögezzük le:

Sok gázzal, deco ismeretek nélkül nem nagyon vagyunk előbbre mert egy gázt használva az egyik veszély, a könnyebb deco-ba lépés.

A másik nehézség, hogy nem annyira hatékony a kiürülés, mint akkor, ha magasabb oxigé ntartalmú gázra váltasz. Márpedig ez, akár a dekompresszós biztonságot, akár az ismételt merüléseket nézzük (felszínre érési szöveti telítettség) nem lenne egy utolsó szempont – azaz baromira fontos. A lényeg: Ha ügyeskedünk is a no deco határral, az ismételt merüléseknél hamar beszorulunk, mert az emelkedéskor messze nem olyan gyors a gázleadásunk, mint lehetne és kéne – azaz konkrétan egy szafarin nem fogsz tudni sokkal hosszabbakat merülni végig, mert a 3. napon, akkor is deco-ba lép a computered, ha zuhanyzol. Azaz:

Hiába indulsz el egy teli nyergesvontatós tartálykocsival világ körüli útra, hogy sohase fogyjon ki a benya, ha csak biciklit tudsz vezetni… 

XR Nitrox búvár és a dekompresszió

Én, aki megjárt pár 80-100-120 méteres merülést és igazán szerelmes a mélység misztikumába, tényleg azt gondolom, hogy nem kell mindig deco-sat, meg mélyet merülni. Tehát fontos hogy érts: ÉN NEM AKARLAK RÁDUMÁLNI A DECO-S MERÜLÉSRE, én csak azt akarom megmutatni, hogy ÉRTENED KELL A DEKOMPRESSZIÓ FOLYAMATÁT ha elhagyod a hobbi időhatárokat és többet akarsz mint eddig. Nagyon jókat szoktam merülni egy alu 12-es palackkal (amiről tudjuk, hogy csal 11,1, de most hívjuk a köznyelv szerint), szóval egy alu 12-el, és egy ugyan olyan stage-el bárhol a világon. Szóval NEM a deco miatt viszem, hanem az idő és biztonság miatt, aminek a lényege a gázváltás és a bűvös oxigén ablak.

Mi a bánat ez az oxigén ablak?

A lényeg, hogy a kiürülés sebessége, mindig a tüdő arteriális inert gáz parciális nyomása (hát ezt most nem fejtem ki, de hidd el, van neki olyan) és a tüdő légterében lévő inert gáz parciális nyomása közötti KÜLÖNBSÉG vagy gradiens függvénye. (azaz, ugyan ez a szabály vonatkozik az oxigénre is, ezé’ hí’ják oxigén ablaknak) Minél nagyobb ez a különbség, annál gyorsabb, és így biztonságosabb a folyamat. OK ez így? Ez egy törvény. Kész, pont ez van. Nem lehet megkerülni és nem megoldás az, ha te majd jól így-úgy állítod be comutered és majd ide oda blablabla… Ez a fizika és a fiziológia közös oltára, inkább tanulj róla.

Példa. Ha itt és most (igen, a szobádban) elkezdesz EAN 32-t lélegezni, akkor:

  • A testszöveteidben lévő nitrogén XX idő alatt lecsökken a 0,79 bár PpN2-ről (merthogy most ennyire vagy szaturálva) 0,68-ra – azaz az EAN 32 légköri parciális nyomására. Történik ez a folyamat a 0,79-0,68= 0,11 bár PpN2 nyomáskülönbség hatására.
  • Ha ugyan ezt teszed, de EAN 50-re váltasz, akkor a nyomáskülönbség 0,79-0,5=0,29 bar PpN2 – AZAZ!!! TÖBB MINT KÉTSZER AKKORA A KIÜRÜLÉST VEZÉRLŐ NYOMÁSKÜLÖNBSÉG dolgozik érted… – érted? Nem érted? 🙂 Figyelj!

Ebből mi következik…?

  1. Majd kétszer gyorsabban ürülsz ki (túúúdom, nem pont kettő… ez egy aránypélda)
  2. Míg EAN 32-vel max. 0,68-ig deszaturálhatod magad, addig EAN 50-el 0,5-ig!!!

AZAZ– kevésbé vagy veszélyben, és a következő merülésen kevesebbet viszel magaddal, így vagy tovább maradhatsz, vagy nagyobb biztonságban leszel, vagy mindkettő.

Érted, miért ekkora hatalmas isten áldásos csodája a gázváltás – meg persze, ha érted is, hogy mit az amit csinál…?

Arról nem is beszélek, hogyha „véletlenül” belecsúszol egy kis deco-ba (és értem én hogy ilyen nem fordulhat elő… de játsszunk el a gondolattal), akkor:

  • Akkor ez egy gázváltásos merülésen ahol pl. levegőről EAN 50-re váltasz félúton LETOLJA A DECO-T A FELÉRE! Lássuk be, azért ez nem kis szó. Kevesebb ideig kell légzőgázt biztosítani a deco-hoz, kevesebb ideig kell egy helyben lebegned, kevesebb ideig vagy kitéve a hidegnek, ami deco közben nem túl jó… Arról nem is beszélek, ha valami miatt “nagyon ki kell menned” a vízből, akkor sem mindegy, hogy 20 perc, vagy csak 10…
  • Ha no deco-s voltál, akkor is sokkal biztonságosabb a kiürülésed. Ez az elv az, ami miatt oxigént kell adni odafönn egy deco betegnek. Hát…? Akkor odalenn miért nem lehet megelőző jelleggel pl. EAN akármit lélegezni, hogy biztos ne legyen baj? A válasz az, mert sidemount búvárként nincs rá jogosítványod…
  • Ami még fontos a deco-ba “csúszáshoz”. XR Nitroxosként gyakorolod a deco-zást, szóval nem is akkora para, mint tanulás nélkül… Vannak szimulált deco megállók, amelyek közben direkt deco alatti vészhelyzeteket gyakorolsz, aztán, ha látjuk, hogy ez OK, akkor megyünk tovább és éles deco-s merüléseket is végrehajtunk. Sidemounton nem csinálunk ilyet…

Összefoglalva: Ha a dekopressziós biztonságot nézzük és van lehetőségünk két palackot vinni, akkor kijelenthetjük, hogy butaság egyfajta gázt vinni, hiszen a kiürülés gázváltás esetén gyorsabb, hatékonyabb, azaz biztonságosabb. Mivel EAN 32-t ugyan úgy szájon át kell lélegezni, mint EAN 50-et (meg sem érzed a különbséget) nem értem, hogy miért ne választanád a két különböző gázzal történő merülést – azaz az XR Nitroxot.

Szóval, ma (is) győzött a XR Nitrox!

Mára ismét pihenjünk egyet, meg nekem is dolgom van, szóval folytatjuk. Addig lehet fenni rám a késeket és átkozni, hogy miért beszélek ilyen dolgokat. Belefér… 🙂 Legközelebb folytatom. Arra is kell energia, szóval pihenj egyet te is!

Abban az esetben, ha esetleg neked ennyi elég volt a bizonyításhoz és érdekel, hogyan kezdhetnél bele egy XR Nitrox tanfolyamba, akkor összeraktam neked a tudandókat és egy kis motivációt…

Olvasd el az XR Nitrox – A “kezdő” Technikai Búvár Tanfolyam anyagát! Látni fogod… Még lányoknak is megy. 🙂

Art-of-diving-buvar-akademia-technikai-buvar-oktatas-banner-XR-Nitrox-550

Szeretettel:

Dora Gyula

Sidemount és XR Nitrox Instructor Trainer

Küldjétek el e következő részt!

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük