Stage palack vagy Sidemount? Az örök vita… 7-1. rész

Hasonló írások erről: Technikai búvár oktatás, Technikai merülés | 0

… avagy Sidemount vagy XR Nitrox tanfolyam

a gázkészlet és a No Deco idők tükrében…

Döntsd el Te!

Valamikor ’97 környékén kezdtem el rendszeresen stage palackkal – azaz olyan plus oldalra akasztatott palackkal merülni, amiben vagy levegő, vagy nitrox, vagy oxigén volt. Pár ével később, úgy 2000 környékén pedig a Tapolcai-tavasbarlangban merültem az elsőket sidemount cuccal, bár akkor még senkinek eszébe sem jutott, hogy ez valami külön nagy tudomány és, hogy kéne hozzá igazolvány. Egyszerűen csak nyilvánvaló volt, hogyha nem férünk el hátkészülékkel kényelmesen, akkor csapjuk a hónunk alá. Szóval a technikai búvárkodást nem tegnap kezdtem. No… Azóta eltelt tizen-sok év és azt hiszem, hogy ez idő alatt, és a sok saját és oktatómerülésem alatt azok közé sorolódtam Magyarországon, akik a legtöbbet merültek olyan konfigurációval, ahol még egy-két-öt-nyolc palack mindig lógott rajtunk pluszban. Lehet, hogy innen is a sok kérdés, amit levélben kapok…

Szia Gyula!

Belekezdenék valami újba, ami több lehetőséget, több élményt biztosít, mint ami a hobbi merülésekben van. Szeretnék hosszabbakat merülni, mint eddig és arra gondoltam, hogy jól jönne még egy palack a merüléshez. Szerinted stage-es technikai merülésekkel, vagy sidemount merülésekkel folytassam? Tudom, hogy oktatod mindkettőt és az egyik legöregebb tec búvár vagy, így gondolom nem leszel elfogult. Ami nekem fontos, hogy igazából nem nagyon szeretnék venni egy teljes technikai búvár felszerelést és dupla palackkal sem szenvednék, ha lehet. Én olyan, néha „kiterjesztett” hobbi búvár maradnék, ami voltam, csak kicsit meghúznám időben, és az elméleti tudás is nagyon fontos lenne. Lehet, hogy bután hangzott a kérdés, de én így tudom megfogalmazni. Nem akarok felelőtlen lenni, ezért jól akarom csinálni amit vállalok, de ahhoz látnom kéne, hogy mi is az, amibe belekezdek. 

Értem a kérdést. Sok száz ilyen tanulóm volt már, akik szinte pontosan ugyan ezt kérdezték. Nagy különbséget igazából nem láttak a két tanfolyam között, így megkérdeztek – mint oktatójukat – hogy, ha már mindkettőt tanítom, melyiket ajánlanám. Nézzük most összefoglalva 7 részben, mit szoktam válaszolni.

Lássuk mi a különbség a „kezdő technikai” merülések és a sidemount között – azaz XR Nitrox kontra Sidemount. Mi is az egyik, mi is a másik.

Sidemount merülés

A sidemount merüléseket valamikor – amikor még nem feltétlenül a „csináljunk mindenből tanfolyamot” időket éltük – a barlangi búvárok használták olyan helyeken, ahol nem lehetett másként elférni, és alapból része volt a barlangi technikai merülések világának. Mára egy önálló, hobbi búvároktatásban megszületett „szegmenssé” vált, amit kezdő búvár is megtanulhat … Azaz egy sidemount felszereléssel két palackot vihet a hóna alatt, amelyekben EGYFORMA gázok vannak, és NEM léphet bele a dekompressziós tartományba, vagy lépheti át a 40 métert. – Tehát 2 palack van rajta.

eXtended Range Nitrox (XR Nitrox) – Kiterjesztett vagy Technikai Nitrox merülés

Ez egy olyan merülés, ahol a hobbi búvár – mondjuk úgy – hogy egy „kezdő technikai búvárrá lép” elő és a hátán viselt palackon kívül feltehet egy stage – oldal – palackot. Ebben lehet ugyanaz a gáz, mint a hátkészülékben, de lehet nitrox is és így minimum ugyanannyi gázt viheti, mint sidemount esetén, de emelkedéskor, mikor már sekélyebb mélységbe ér, a gázváltással a no deco idejét is növelheti, vagy a jelentkező dekompressziót is csökkentheti – azaz biztonságosabbá teheti a merülését. Ennél a szintnél nem kell full technikai búvár felszerelés. Azaz, itt két, vagy három (dupla a háton, plusz stage) palackot vihet.

Nézzük én mit vennék figyelembe a helyedben, majd húsz éves tapasztalattal, ha választanom kellene. – Amúgy választottam, de nem akarom, hogy hívő légy. A gondolkodókat szeretem.

Első szempont – Gázkészlet

Értelemszerűen mindenhol 200 bar töltőnyomást figyelembe véve az összehasonlítás alapja nyugodtan lehet a palacktérfogat abszolút térfogat számítgatás nélkül – me’ így eccerűbb

 • Sidemount – Itt max. 2×12 litert tudsz vinni – és most kéretik elfelejteni a „deénmajd fe’teszek két tinnyócast, merazisjó” lehetőséget. Szóval 24 liter max. Az SM BC térfogat általában kisebb és nem nagyon arra vannak tervezve, hogy két tizennyó’cas acél palackot vigyenek. (de értem én… minden van a bó’tba… ahogy akarod)
 • XR Nitrox – Itt két lehetőséged van. Figyelj, mert ez NAGYON FONTOS A DÖNTÉSEDHEZ! Az első, hogy van a hátadon egy 12-15-18-as monó palack vagy esetleg egy dupla 12-18-as palack. Igen. A te döntésed mit viszel, mert viheted. Ha Egyiptomban halacskázol, akkor lehet a bevált alu palack. Ha elkap a gépszíj, akkor válogathatsz.  Ez a te döntésed. PLUSZ viszed az alu 12-es staget (ez amúgy az u.n. S80-as palack és tudjuk, hogy csak 11.1 liter, de 12-esnek ismeri a köznép). OK… Minimum 23, de akár 47 litered is lehet. Matek megvan? Szóval 24 kontra 23/47-re nyert a XR Nitrox.

Az egyszerűség kedvéért

 • Sidemount 2x12x200=4800 liter
 • XR Nitrox (12+11)x200=4600 liter, (15+11)x200=5400 liter, (18+11)x200=5800 és (2×12+11)x200=7000 liter a dupla 18-as plus stage-t meg hagyjuk…

Azaz 4800 kontra 4600/7000 liter – szerintem nyert az XR Nitrox

Második szempont – Merülési idő

 • Sidemount A merülési idő (azonos mélységben) mindig a gáz mennyiségén és összetételén múlik. Pont, ámen. Ha kevesebb gázt vihetsz, kevesebb az idő. Ha csak egy fajta gázod van mindkét palackban, akkor ha nitroxot viszel nem mehetsz mélyebbre, ha levegőt viszel nem maradhatsz sokáig. Ha két fajta gázod van, növelhető a no deco idő.
  Egy kis matek:
  – Levegővel 30 m – 20 perc no deco. Ha computerrel jössz felfelé kb. akkor is kb. 60 perc és deco-ba lépsz. (és most hagyjuk, hogy 30 m/3 perc után felszaladsz 3-ra és ott ülsz egy hétig és az is sok, mert ezt a másik oldallal is meg lehet tenni, csak akkor nem beszélgetőtársat csinálunk magunkból, hanem bohócot)
  Nitrox-al lehet ugyan sokkal több, de nem mehetsz 40-re. És lássuk be… Sokszor nem tudjuk, mi is lesz a fenék pontosan. 30, vagy 40. (és azt is értem, hogy mindjárt előkerül valaki „a tervezd a merülést és merüld a tervet” mondattal, ami a.) – igaz, csak nem így, b.) – aki volt már túrán, az tudja, hogy létezik dinamikus merülés tervezés – lásd az összes hobbi merülés Egyiptomban, ahol nem OW-kat visznek.
  Összefoglalva: Sidemountnál vagy a mélységet bukod, vagy a merülési időt.
 • XR Nitrox – Ha csak ugyanannyi gázt viszel, mint sidemount esetén, de a stage-ben nitrox van, akkor hosszabbat tudsz merülni akkor is, ha 40-en voltál, mert ki tudod használni a gázváltást. Ez simán lehet egy jó hosszú no deco-s merülés, ami elérheti a két órát úgy, hogy voltál 40-en is és deco-s sem lettél. (jó… ha vitatkozni akarsz, legyen 1:40, belefér) Arról már nem is beszélek, hogy milyen No Deco idő jön ki egy EAN 32-es fenékgázból és egy EAN 50-es deco stage-ből. Ha mindent nullára szívsz, akkor sem leszel deco-s (és igen… tudom, nem mondunk ilyet, me’ veszélyes – de ez egy példa volt tudod?) A legtöbb XR Nirtox-os végzettségű búvár szinte egész életében ilyen No Deco-s merüléseket merül és esze ágában sincs deco-sat merülni, mert ez így nagyon kényelmes és nagyon biztonságos. Én pl. vagy tizenöt éve a hobbi merülésekre is felakasztok egy stage palackot „hátha kell” címmel. Idézőjelben mondva – „Fogok egy kóbor palackot mindegy mi van benne, rádobok egy stage fogantyút és viszem”. (és igen… előtte analizálom, de ne akarj mindenbe belekötni. analizátor már mindenhol van, a computer tud gázt váltani… Ja! Meg én is. Meg a XR Nitrox-os is. Azé’ tanú’ta)
  Összefoglalva XR Nitroxal sem a mélységet, sem a no deco-t nem bukod – azaz a merülési időt.

Szóval a merülési időben is nyert az XR Nitrox.

Csak hogy a no deco időbeli számaival is játszunk… Mivel lusta vagyok egy többlépcsős, multilevel merülés végigszámolásához, vegyünk egy kétmélységű merülést, ahol lemegyünk 30 méterre, maradunk no deco határig, majd feljövünk 18 méterre és maradunk ameddig lehet – merthogy az arányok ugyan azok lesznek úgyis. A számokat hasra ütéssel választottam a matek miatt, ne keresd benne a naaagy titkot, vagy ne köss bele, mert szerinted nem is ott kell gázt váltani.

 • Sidemount – 30/18 méter – no deco idők:
  • Levegő – 20+35 perc no deco, totál: 55 perc
  • EAN 32 – 30+55 perc no deco, totál: 85 perc
 • XR Nitrox – 30/18 méter – no deco idők:
  • Levegő/EAN 50 – 20+130 no deco, totál: 150 perc
  • EAN 32/EAN 50 – 30+130 no deco, totál: 160 perc

Azaz 55 kontra 150 vagy 85 kontra 160 perc

Kéretik nem abba belekötni, hogyha máshová teszem a GR faktort a tervező progiban, akkor +/- 10 perc difi is lehet, mert majd, ha itt leszel a XR Nitroxon, akkor érted miért mindegy egy ilyen példánál, ha meg SM búvár leszel, akkor meg úgyis mindegy. És értem azt is, hogyha így meg úgy, akkor ez meg az, de a lényeg az ARÁNYOK MEGMUTATÁSA VOLT ÉS AZ NEM VÁLTOZIK.

Mára legyen ennyi elég. Mindenki szólaljon fel, átkozzon ki, vagy ahogy jól esik, de tartalékolja az erejét, mert a sorozat folytatódik. A következő részekben lesz még szó a dekompressziós biztonságról, a felszerelés költségeiről, és sok egyébről!

Abban az esetben, ha esetleg neked ennyi elég volt a bizonyításhoz és érdekel, hogyan kezdhetnél bele egy XR Nitrox tanfolyamba, akkor összeraktam neked a tudandókat és egy kis motivációt…

Olvasd el az XR Nitrox – A “kezdő” Technikai Búvár Tanfolyam anyagát! Látni fogod… Még lányoknak is megy. 🙂

Art-of-diving-buvar-akademia-technikai-buvar-oktatas-banner-XR-Nitrox-550

Szeretettel:

Dora Gyula

Sidemount és XR Nitrox Instructor Trainer

Küldjétek el e következő részt!

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük