Dive Guide, Divemaster, DiveCon Képzés

Az SSI 2010-re megváltoztatta az oktatói szint alatt lévő hivatásos képzés rendjét, mely addig csak a DiveCon – azaz Assistant Instructor – szintből állt. Az alapelv az volt, hogy nem érdemes a Divemaster és DiveCon szinteket külön venni, mert „az összes Divemastert úgyis beállítják oktatni is” gondolták a vezérek. Tehát csak az Assistant Instructori szint volt és mindenki mehetett és csinálhatott mindent. Ez most megváltozott…

Miért?

Mert sok helyen, sok képzetlen és képzésre alkalmatlan, de nagyon jól merülő merülésvezető van – akik nyilvánvalóan nem voltak képesek megfelelni annak a szintnek, hogy jól oktassanak.

Mert sokan egyáltalán nem akartak segédoktatóskodni, csak merülést vezetni.

Mert sokan szerettek volna megtanulni olyan ismereteket, amelyek eddig csak ebben az anyagban voltak elérhetők. Pl.: a búvár élettan, a mélyebb felszerelés ismeretek, a dekompressziós elmélet, és az összetettebb merüléstervezés.

Mi lett belőle?

A képzést szétszedték 3 fő részre:

Science of Diving

– lett az első neve, mely nem más, mint a búvárkodás mélyebb elméleti anyaga. Egy olyan magas szintű fizika, fiziológia, felszerelés ismeret, mely tartalmazza mindazokat a dolgokat, mely a hobbi és az oktatói szint között helyezkedtek el. Külön vette a dekompresszióval foglalkozó részt, mely annak evolúciójával, lényegével, természetével és hibáival foglalkozik akár a táblázatos, akár a computeres verziót nézzük. Szóval, oktatói szintre emeli az elméleti tudásod. Ez egy hobbi búvár által – akár OW szinttel – is elvégezhető sima spec tanfolyam kártyával.

Dive Guide (DG)

– avagy merülés vezető lett a második szint, ami már hivatásos vizsgát ad. Itt, a gyakorlat a lényeg. Ha merülést szeretnél vezetni, ha vízben szeretnél segédkezni egy oktató mellett, akkor ez is elég lehet neked, nem kell okosnak lenni ahhoz, hogy jól lebegj, jó szemed legyen és tudj vigyázni másokra. Megkezdeni Master Diver hobbi fokozattal lehet – vagy más rendszerből jőve 4 spec tanfolyam (pl.: night, deep, nitrox…) és a mentési tanulmányok igazolása (CPR, rescue, vagy egyenértékű más). Szóval, ha hivatásos akarsz lenni, akkor ez a szint már az.

Divemaster (DM)

– mint tanfolyam nem létezik. Ez egy szint, az elméletben is képzett merülésvezető szintje. Ha megvan a Science of Diving tanfolyamod és Dive Guide is vagy, akkor kapsz egy Divemaster-i kártyát, ami így pontosan ugyan azt a képzést rejti, mint más rendszerek Divemasteri szintjei. Szóval, ez csak úgy a nyakadba szakad…

A DiveCon (DCS)

– pontosabban a Dive Control Specialist az a hívatásos szint, ahol már tanulsz tanítani. A tanfolyam végén jogosítványt kapsz arra, hogy elméletben és uszodában oktass kezdőket, valamint olyan speceket, melyekben nincs merülési készség, pl.: nitrox, felszerelés, elsősegély, fotózás, stb. Itt komoly tréning következik arról, mikét kell tevékenykedni oktatás közben. Hogyan kell használni a hivatalos anyagokat, mik a szabványok és azokat miként kell értelmezni. Szóval ezzel a szinttel, egy komoly elismerést jelentő fokozatra teszel szert, ami által vállalhatsz munkát és értesz is minden részéhez. Mellesleg, ha csak hobbi merülésekre fogysz járni továbbra is – mert eszed ágában nincs dolgozni mint búvár – akkor nem kell erőlködnöd, hogy 45 Euróért had ne told már el a merülésedet 8 másik kezdővel a maszkürítős és besúlyozós check dive-on… Szóval békén hagynak

Training Specialist (TS)

– lett a neve annak a lehetőségnek, melyet feljebb írtam a DCS-nél. Azaz ha szeretnél spec tanfolyamokat is oktatni, akkor erre külön van lehetőséged. Minden szintet, melyet szeretnél oktatni, külön regisztráltatnod egy áttekintő képzés után. Ezek a következők lehetnek: Altitude Diving, Boat Diving, Computer Diving, Digital Underwater Photography, Equipment Techniques, Perfect Buoyancy, Shark Diving és Emergency Training. Ennek a képzése – nálunk – ingyenes, ami nem azt jelenti, hogy nem jár mellé semmi, hanem, hogy ingyen oktatlak.

Várunk szeretettel:

Dora Gyula

Instructor Trainer

Ha jelentkezni szeretnél, vagy érdekel a tanfolyam, de kérdésed van, kérlek írj! Kattints a facebook profilomra és jelölj ismerősnek. Ezután ott a legjobb, ha írsz, mert azt naponta többször is nézem.

 

Olvasnék még erről a világról!

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük