OFA – Oxygen Provider

A DAN Oxygen Provider kurzus már a búvár balesetekre specializálódott ismeretanyagot tartalmazza. Célja, hogy ne csak általános vészhelyzetekben, hanem a merülés során fellépő egészségkárosodásokra is hatékony segítséget nyújtson. A BLS alapjaira építve megtanít bennünket arra, hogy miben más egy búvárbaleset a szárazfölditől. Milyen plusz problémákkal kell szembenéznünk, és azokon miként lehet segíteni. Fontos alapkérdésekkel ismerkedünk meg. Ilyenek a DCS (Decompression Sickness) DCI (Decompression Illness) AEG (Arterial Gas Embolism) tüdőtágulásos esetek (Pneumatrox – légmell, Mediastinalis Emphisema – mellüregi gázfelgyülemlés, Subcutan Empysema – bőralatti gázfelgyülemlés). Megismerkedünk ezek részletes mibenlétében, kialakulásuk módjával és azokkal a körülményekkel, melyek ezeket elősegítik. Mindezek közben megértjük, hogy miért nélkülözhetetlen a búvárbalesetek esetén az oxigén és az oxigénes felszerelés használata. Megértjük, hogy az oxigén adása nélkül nem tudunk hatékonyan segíteni társainkon egy ilyen esetben, és általában elcsodálkozunk azon, hogy mennyire hatékony ez a jótékony hatású gáz az oxigén. Mivel egy búvárbaleset esetén egészen biztosan sérül a test oxygenizácója valamint gyakran keletkeznek nitrogén, vagy levegőbuborékok az érhálózatban és a testben, az oxigén az egyetlen hatékony lehetőségünk. Alapvetően 100% oxigén adásával javítjuk a test oxigénellátását, gyorsítjuk a még oldott állapotú nitrogén leadását, így akadályozva meg, vagy csökkentve a további buborékok képződését és képesek vagyunk csökkenteni a már kialakult buborékok méretét ami további javulást idéz elő a sérültnél.

Mivel ismerkedünk meg itt?

Fiziológiai alapok áttekintése.

A merülés során bekövetkező sérülések és megbetegedések.

Az oxigén hatása.

Az oxigén adás felszerelései.

Az oxigén adás technikái.

Beszélünk még a kiegészítő lehetőségekről (melyek a későbbi tananyagok elsajátításával érhetők el) és jelentősen javítják a technikák hatékonyságát. AED (Automated External Defibrillation, ha valaki még nem ismerné), (Advanced Oxygen Equipmen) haladó oxigénes felszerelés.

Tanfolyami paraméterek:

Előfeltétel az aktív (24 hónapnál nem régebbi) BLS, vagy BLSD minősítés

Érvényes 24 hónapig hobbi búvárok esetén, 12 hónapig hívatásosok esetén

Kötelező az Összes DAN tanfolyam és a Stress & Rescue tanfolyam előtt

Költségek: Tandíj + Oktatási anyag + Igazolvány díj 85 €

Ha jelentkezni szeretnél, vagy érdekel a tanfolyam, de kérdésed van, kérlek írj! Kattints a facebook profilomra és jelölj ismerősnek. Ezután ott a legjobb, ha írsz, mert azt naponta többször is nézem.
 

Olvasnék még erről a világról!

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük