Art-of-diving-buvar-akademia-technikai-buvar-oktatas-oktatoinkAz Art of Diving búvár oktatói

Az Art of Diving klub vagy iskola, vagy búvárcentrum oktatói mind, mind baráti kapcsolatban állnak egymással és az iskolával. Szóval ne keresse őket senki máshol a „búváripar” területén, mert annak ellenére, hogy mindegyikük képzett Tec búvár nem „dolgoznak ebben a világban. Közösségünk egy baráti társaság, akik mellesleg oktatnak – azaz segítenek neked, hogy megéld ezt a világot – és merülnek hol kicsiket és nagyokat – mellesleg fogják a kezed, ha segítségre szorulsz. Mindenki valami másból él a civil világban. Más a munkája a végzettsége. Ami ide köti őket az a szerelem… a mélység szerelme.

Farkas Zoltán (mindig velünk maradsz barátom…)

Zoltán barátunk, már az örök mélységeit merüli. Igaz barát volt, aki bátor harcban és emelt fővel nézett szembe egy alattomos ellenséggel, amely végül is megtörte testét. Barátságára soraival emlékezünk.

Életem szárazföldön eltöltött idejének jelentős részét villamosmérnökként egy vállalkozás vezetésével töltőm. Vállalkozásunk a magyarországi mobiltelefon-hálózat infrastruktúrájának építésével foglakozik. Nagyon fontos számomra a családom – feleségem és a kislányom. De néha vágyom arra, hogy meglássam az ismeretlent… és elmenjek valahová, ahol nem ér utol a világ zaja.

A víz alatti világ felfedezése számomra 1997-ben kezdődött, amikor megszereztem első búvárminősítésemet. A technikai problémák megoldása után a víz alá merülve három dimenzióban súlytalanul, szabadon lebegve mind a mai napig megérint egy érzés, amely magában egyesíti a természet csodálatát az élet örömét és szeretetét. Nagyon szerencsés embernek tartom magam, hiszen az első merülés óta nagyon sok gyönyörű helyen „jártam”. A víz alatti világ minden szegletét szeretem, a trópusi tengerek buja élővilágától a technikai merülések világáig.

Az oktatás számomra inkább hobby, de nem feledkeztem el saját kezdeti bizonytalanságomról, nehézségeimről, tudom a kezdő búvárokat nem csak megtanítani, hanem át is kell segíteni ezeken. Ha nem a pénzkereset a legfontosabb, akkor szeretettel, gondoskodással és figyelemmel mindenkiből lehet búvárt képezni. Azoknak a búvároknak, akiket a „merülés” komolyan érdekel, ajánlom képezzék magukat tovább. Ne álljanak meg az első tanfolyam után, mert nem elég (sokat) merülni, magunkat tovább is kell képezni, hogy többet tudjunk meg a (búvár)felszerelésünkről, annak használatáról, a tengerek élővilágáról és a merülés fiziológiájáról, ezáltal biztonságosabbá és élvezetesebbé téve merüléseinket!

Főbb fokozataim:

SSI

Advanced Open Water Instructor

Specialty Instructor:

– Nitrox Instructor

– Wreck Instructor

– Cavern Instructor

– Deep Instructor

– Night & Limited Visibility Instructor

– Boat Instructor

– Computer Instructor

– Dry Suit Instructor

– Oxygen First Aid Instructor

– Perfect Buoyancy Instructor

– Search & Recovery Instructor

– Stress & Rescue Instructor

– React Right Instructor

– Scuba Rangers Instructor

– TXR Advenced Nitrox Diver

– TXR Technical Foundations Diver

– TXR Deco Procedures Diver

– TXR Normoxic Trimix Diver

– TXR Advenced Decompression Diver

PADI:

– Divemaster

– Tec Deep Diver

– Tec Trimix Diver

– Nitrox Gas Blender

– Trimix Gas blender

Mülhauser Zoltán

Magán életemet tekintve, három szeleburdi gyerek boldog, büszke apjaként egy teljes mértékben magyar vállalkozás résztulajdonosa és ügyvezetője vagyok. Vállalkozásunk, vezető csúcstechnológia alkalmazásával, jelentős részt vállal hazánk mobilkommunikációs hálózatának kiépítésében, fejlesztésében, üzemeltetésében.

Szabadidőmet az aktivitás jellemzi. A rendszeres sporttevékenység mellet a “víz” mindenkori jelenléte, akár fölötte, (vitorlázás) akár benne (búvárkodás) hatja át tevékenységeimet. Kedves barátom, üzlettársam, szomszédom rövid unszolásának eredményeként, ’98 -ban végeztem az alapot jelentő bejelentkezést, a víz alatti világ megismerésébe, CMAS rendszerben. A megtapasztalt “másik világ” varázsa rövid időn belül eljuttatott a “mentőbúvári” fokozatig, immáron Padi rendszerben. Korszakos jelentőségű esemény volt búvár előmenetelem szempontjából, a Búvárakadémia – Elitedivers  – és most at Art of Diving csapatának megismerése, melynek számomra megtisztelő lehetőségként, azóta is tagja lehetek. Több száz nyíltvízi “kedvtelési” és számos technikai merülés (barlangi, roncs, trimix, stb.) után, 2006-ban búvároktatói vizsgát tettem SSI rendszerben.

Az oktatói fokozat megszerzése azon szándékként fogalmazódott meg bennem, hogy lehetőség szerint minél több barátomnak, ismerősömnek, érdeklődőnek legyek segítségére e varázslatos világ megismertetésében. Búvárkodás iránti lelkesedésem már idősebb fiamat is magával ragadta. Büszkeséggel tölt el, hogy a tenger alatti világot én mutathattam meg neki, aki immár haladó búvárként merülhet velem.

Főbb fokozataim:

SSI

TecXR Instructor

Advanced Open Water Instructor

Specialty Instructor:

– Nitrox Instructor

– Wreck Instructor

– Cavern Instructor

– Deep Instructor

– Night & Limited Visibility Instructor

– Boat Instructor

– Computer Instructor

– Dry Suit Instructor

– Oxygen First Aid Instructor

– Perfect Buoyancy Instructor

– Search & Recovery Instructor

– Stress & Rescue Instructor

– React Right Instructor

– Scuba Rangers Instructor

– TXR Advenced Nitrox Diver

– TXR Technical Foundations Diver

– TXR Deco Procedures Diver

– TXR Normoxic Trimix Diver

– TXR Advenced Decompression Diver

PADI:

– Divemaster

– Tec Deep Diver

– Tec Trimix Diver

– Nitrox Gas Blender

– Trimix Gas blender

Szíjjártó Gergely

A civil életben – örökké új kihívásokra várva – jelenleg három különböző dologgal is foglalkozom, melyek közül főállásom szerint egy mobiljátékokat gyártó multicégnél vagyok regionális értékesítési igazgató, emellett alapítója vagyok Magyarország egyik vezető kalandtúra szervező utazási irodájának, ahol a stratégiai munkát segítem, illetve eredeti szakmámnak megfelelően (környezetgazdálkodási agrármérnök) alkalmanként részt veszek egy kis környezetvédelmi tanácsadó cég munkájában is.

Amikor már ez sem elég, akkor irány a víz alatti világ lenyugodni, ahol mostanában inkább csak hobbiból merülgetek, az oktatásra sajnos kevés időm jut, de azért ez egy nagyon fontos része marad életemnek – és talán a jövőben újra előtérbe kerül majd – hiszen az oktatást nagyon szeretem. Úgy érzem, jól meg tudom érteni a tanulók problémáit és így segíteni is sokkal könnyebb, és jól esik látni, ha az eredmény a gyakorlatban is tetten érhető, és nem csak egy szokványos tankönyvi válaszként sikkad el az emlékezetükben.

Természetszeretetem miatt kedvenceim a korallos-halacskás merülések, ahol – tökéletes lebegéssel persze – az ember 3 cm-ről figyelheti az élővilág sokszínűségét, ugyanakkor a technikai roncs-, barlangi- és mélymerülések is vonzanak, ahol viszont saját képességeimet, fegyelmemet fejleszthetem egy kis adrenalin segítségével.

Főbb fokozataim:

SSI Advanced Open Water Instructor

SSI Specialty Instructor:

– Nitrox Instructor

– Wreck Instructor

– Deep Instructor

– Night &Limited Visibility Instructor

– Boat Instructor

– Stress & Rescue Instructor

PADI Technical Deep Diver

UEF Cave Diver

Elekes Lajos

Légzőkészülék nélkül életem tekintélyes részét egy magyar tulajdonú élelmiszeripari vállalkozás vezetésével töltöm. Társaságunk tevékenységének fő célja az egészséges étkezés lehetőségéhez való hozzájárulás a hagyományos magyar ízvilágra felépített termékeinkkel. A jól ismert finomságok jelmondata: “Ízig magyar!”. Kiemelkedően fontos számomra a családi kötelék, barátaim bíztató tekintete és a nemzet alázatos szolgálata.   Mindig is vonzott a víz, mely a felszínen sokféle orcáját mutathatja a szemlélőnek, de azt a bizonyos szférahatárt átszakítva mindig ugyanaz az ölelő, befogadó közeg, aki az édesanyához hasonló nyugalomat áraszt annak, aki jó szándékkal közelít feléje. 2003-ban volt, amikor a sok szabadtüdős próbálkozás után lehetőség adódott a készülékes merülés kipróbálására, amit rögtön egy OW tanfolyam is követett. A kezdeti lendületet aztán csak tovább növelte az első vörös-tengeri merülés csodálatos élménye, de egyúttal rögtön sikerült is a tudásom és a lehetőségem határait megtapasztalni, ami óvatosság intett és feltettem magamnak a szokásos kérdést: ” Szabad ezt, érdemes ezt felszínes tudással és tapasztalat nélkül csinálni?” A válasz erre adódik: “Doing it right!”, de ennek még akkor nem jött el az ideje… Egyenes út vezett a divemasteri fokozatig, amit rengeteg merülés és élmény kísért, azonban ma is úgy érzem más emberré válok, ha a környezeti nyomás 1 bar fölé emelkedik. Eltűnnek a mindennapok, a légzés lelassul, a létezés meditatívvá válik és a Mindenség részévé válva közelebb kerül az a dolog, amit mindenki keres. Ez az élmény örök, de az út egyre mélyebbre vezet és egyre tovább szeretnél ott lent lenni. Emiatt és a merülések biztonságának növelés miatt fordultam el a technikai búvárkodás irányába. Közben még egy dolog történt velem, mely rányomta a bélyegét búváréletemre, megkértek néhányan, segítsek nekik búvárrá válni. Emiatt végeztem el az oktatói kurzust, melyet nem hivatásszerűen űzök, de jóleső érzés valakit látni az első uszonycsapásoktól a magabiztos lebegésig. Célom tovább képezni magamat és folyamatosan elsajátítani a hiányzó, illetve újonnan megnyíló ismereteket, tapasztalatokat. Erre a legjobb környezet egy igazi csapat, ahol társaid tudásához kell mérjed magad és azt a baráti, ám felelősségteljes együttműködést, mellyel a víz alatt közösen léphetitek át saját határaitokat, a felszínre is magatokkal tudjátok hozni.

Fontosabb fokozataim:

SSI instructor

DAN instructor

TXR Advenced Nitrox Diver

TXR Technical Foundations Diver

TXR Deco Procedures Diver

Fekete Attila

A magánéleti részt kezdem a legfontosabbal! Van egy gyönyörű 17 éves lányom, Dóra. A szárazföldön két cég tulajdonosa és vezetője vagyok. Az egyik cégem számítástechnikával, irodatechnikával és irodaszerek forgalmazásával foglalkozik. A másik cégem már vízhez köthető tevékenységet végez. (www.divemarket.hu)

1966-ban születtem a Halak jegyében. Talán innen adódik a víz iránti rajongásom! Gyermek korom óta nagyon szeretek minden vízzel kapcsolatos sportot, tevékenységet. A búvárkodással 2002-ben ismerkedtem meg. A mai napig emlékszem az első merülés minden pillanatára! Az a hihetetlen béke, nyugalom, csönd ami lent körülvesz semmihez sem hasonlítható! A lelkem hazaérkezik ilyenkor! (…aki merül már tudja miről beszélek…aki meg nem, annak egyszer ki kell próbálnia!) Először NAUI rendszerben kezdtem el tanulni. A Rescue és Divemaster-i vizsgámat már a PADI – nál tettem le. 2007 óta vagyok búvároktató és ez évtől erősíthetem az Art of diving csapatát!

Szerintem fontos a folyamatos képzés, fejlődés, úgy hogy Nincs megállás! Jelenleg – azt hiszem nagyon szerencsés vagyok, mert – az egyik “legnagyobb”-tól tanulhatok! Így hát most is tanulok és remélhetőleg hamarosan újabb oktatói fokozatokkal gazdagíthatom a tárházam, hogy a tudásom tovább adhassam a tanulóimnak! …lehet, hogy éppen Neked…

Főbb fokozataim:

PADI

Open Water Scuba Instructor

Enriched Air (Nitrox) Speciality Instructor

Equipment Speciality Instructor

SSI

Open Water Instructor

Advanced Open Water Instructor

Diver Stress & Rescue Instrucor

Enriched Air (Nitrox) Instructor

Equipment Techniques Instructor

Deep Speciality Instructor

Boat Diving Speciality Instructor

Under Water Navigation Speciality Instructor

Night & Limited Visibility Diving Speciality Instructor

DAN

Basic Life Support Provider

Oxigen First Aid for Scuba Diving Injuries Provider

Advanced Oxigen First Aid Provider

Automatic External Defibrillation Provider

First Aid for Hazardous Marine Life Injuries Provider

 

Olvasnék még erről a világról!