Divemaster legyek, vagy Technikai búvár?

Hasonló írások erről: Búvár oktatás, Technikai búvár oktatás | 0

Divemaster legyek, vagy Technikai búvár?

Az előző cikkek tükrében előkerült egy újabb szempont, amit így a végére hagytam. Mindig szerettem oktatni és azt hiszem – ha van olyan – akkor engem „tanítónak” teremtett az isten, de amit még ennyire szerettem, az a mélymerülés amit igazából ma már technikai merülésnek, technikai búvárkodásnak nevezünk. Így aztán trainerként és Tec oktatóként sok “tévelygővel” hozott össze az isten és azt láttam, hogy fontos megértened, hogy a Tec és hivatásos dolog nagyon mást ad majd neked. Igazából ez is olyan eset, mint a teve és a repülőgép volt pár cikkel ezelőtt. Nem összehasonlítható, de mégis tudunk közülük választani, ha tudjuk mit is SZERETNÉNK. Szóval kb. ilyen kérdéseket kaptam:

Tanulni, fejlődni szeretnék, több lehetőséget szeretnék, mert kinőttem a hobbizásból és valami feszíti a lelkemet. Merre tovább? Hivatásos búvár legyek vagy a technikai búvár tanfolyam az, ami jobb lenne? Kicsit vonz is technikai búvárkodás, de nem tudom, hogy mennyire fekszik majd nekem technikai merülés. Tanulnék is, de nem tudom, hogy mit ad egy technikai búvártanfolyam egy divemaster-ihez képest?

Lássuk, kb. mi a lényeg és én kb. 20 év oktatása után mit tanácsolnék a lányaimnak…

Miről szól a divemaster-i tanfolyam…

… vagy annak bármilyen egyenértékű verziója. A régi időkben a búvárkodás egyetlen elágazás nélküli úton haladt. Kezdő búvár, haladó búvár, merülés vezető, oktató, tréner (és most mindegy, hogy ezt csillagokkal vagy mással jelöljük). Ha valaki imádta ezt a világot, ment, amíg azt érezte, hogy ez a világ ad neki valamit. Kb. éppen a merülés vezető és oktató határán szokott megállni a legtöbb ember. Régen – és ma is – a klasszikus tanfolyamok rendszerében a divemaster-i volt az utolsó szint, ami búvár tudásban adott még valamit. Az oktatóin már úgy tanulsz búvárkodni mint eddig, és nem leszel az ott tanultaktól még több lehetőséggel bíró búvár. Azaz leszel, de másként. Persze jobb leszel majd, ha oktatsz évekig és élesedik a szemed, egyre több rázós dolgot látsz, egyre több összefüggést értesz meg. Jaj… Hogy mondjam a lényeget, hogy ne értsd félre…? Hogy megértsd, az oktató egy komoly dolog, de mégis értsd, hogy az oktatóin már nem tanulsz újabb búvár „trükköket”. Ott tanítani és figyelni tanulsz, ami komoly dolog, de búvárként nem terjesztődik ki a világod. Nem mehetsz mélyebbre, nem merülhetsz deco-sat stb. OK? Érted a lényeget, bántás nélkül?

Hogy ez kit mennyire motivál, azt a saját tapasztalati érzései határozzák meg. Megáll divemaster-ként, vagy elmegy oktatónak is? Rengeteg divemaster végzettségű búvár van, aki a tanfolyam után szinte soha, vagy csak rövid ideig, alkalomszerűen vezetett merülést, vagy segédkezett oktatásban. Ők a tudás és a lelkesedés miatt jöttek, de egy idő után rájöttek, hogy azt a kevéske idejüket, amikor merülni mehettek, egy idő után, már nem akarták elrontani azzal, hogy másokat „rángassanak”. „Azért van a tanfolyamdíj, meg a merülési díj, hogy foglalkozzon velük az, aki zsebre tette a pénzüket…” – mondták és igazuk van. Szóval lassan leépítették a DM karrierjüket és ott álltak, ahol előtte, egy képzett hobbi búvár szintjén.

Tedd fel a kérdést!

Azért a plusz tudásért amit a divemaster-in kapsz, szeretnél-e egy „ugyanolyan” hobbi jogosítványokkal rendelkező búvár lenni, mint egy gyakorlottabb haladó búvár? – hiszen sem mélyebbre, sem tovább nem mehetsz, mint ők. Ezzel szemben a plusz lehetőséged az lesz, hogy az uszodában gyakorolj a lassabbakkal „maszk le, pánik föl, maszk vissza, könyörgés, le” gyakorlatokat és merüléseket vezess. FONTOS! Szerintem, ez nagyon becsülendő dolog. Jó divemaster nélkül minden oktató félkarú óriás. Szóval ez egy nagyon-nagyon nemes és nélkülözhetetlen dolog, de… De ezt akarod, vagy a tudást és tényleges lehetőségeket „gájdolás” nélkül? Ha igen. Menj divemaster-nek és szolgáld a templomot. Ha nem tudsz, vagy akarsz az oktatás oltárán áldozni az életedből, akkor hagyd a hivatásos vonalat a francba, mert már úgyis tele van lelki erekció zavarral küzdő oktatókkal és exibicionista töketlenekkel a szakma. Ha nem vagy szerelmes az oktatásba, akkor nem kell, hogy divemaster, assistant instructor, vagy oktató légy, mert te sem fogod élvezni és hasznára sem leszel a világnak. Tudok helyette jobbat.

Technikai Búvár Tanfolyam

Amit tudod kell, hogy kb. tiz’en éve szinte minden hobbi rendszerben is elérhetővé vált a technikai búvárkodás, megszülettek a technikai búvár tanfolyamok. Én voltam az első PADI Tec instructor itthon és az SSI Tec rendszerének születésekor is ott bábáskodtam. Miért? Mert ez a rögeszmém? NEM – Nem csak… Azért, mert azt gondolom, hogy ez egy másik világ és valami olyat adott nekem, amit már nem kaptam meg a 6000. adriai merülésen. Rengeteg nagyon jó búvárt térítettem el a divemaster vonalról, mert tudtam, hogy igazából nem az ő világa a merülés vezetés Dorogon, de még Egyiptomban sem. Nem azért mert nem jó és nemes dolog ez, hanem mert láttam, hogy 2 túra és tele lesz a t….e a dologgal. Akkor meg miért ne tanuljon sokkal többet és legyen belőle továbbra is ÖRÖM BÚVÁR? A technikai búvárkodás ugyan az, mint a hobbi búvárkodás. ÖRÖMMERÜLÉS. Kicsit mélyebbre, kicsit tovább, kicsit beljebb… De arról szól, amit szeretsz. ÉLVEZNI A MERÜLÉSED! A SAJÁT MERÜLÉSED!

DE lehet, hogy én nem is akarok sok palackkal mélyeket merülni… – mondhatod.

Értem. Éppen erre akartam kilyukadni… Ha úgy döntöttél, hogy tudást és lehetőséget szeretnél, akkor nézzük meg mit tanulsz egy DM és egy technikai búvár tanfolyamon.

Ismeretek a DM és Technikai búvár tanfolyamon

 • Fizika – DM/Tec ugyan az kb.
 • Fiziológia – A Tec tanfolyamon sokkal többet
 • Dekompressziós ismeretek – A Tec tanfolyamon 3-4 szer többet
 • Merülés szervezés – Más a szempont, a logikai készséged ugyan az lesz, a kezdőkről egy DM többet tanul
 • Felszerelés ismeret – Tec búvárként minimum 3-szor annyit
 • Merülés vezetés – Hivatalosan Tec búvárként nincs merülés vezetés az anyagban, de a merülések tervezése és átlátása komolyabb szempontrendszer ismeretét igényli, mint egy hobbi, no-deco-s merülésnél.
 • Készségek vízben – itt teljesen mást tanulsz. DM-ként azt tanulod, miként lehet szépen bemutatni a gyakorlatokat, hogy az követhető legyen egy kezdőnek. Fontos a segítés módja, fontos, hogy kedves, megnyugtató, határozott és ügyes légy. Az uszodai első élmények meghatározzák egy leendő búvár pályáját. Nem illek elijeszteni… Ami lényeges lesz az majd a rutin és azt az élet tanítja meg a sok ismeretlen, töketlen, lebegni nem tudó, figyelmetlen és idegen kezdő által, meg az által a négymillió kilométer által, amit leúszol körülöttük, hogy egybe tartsd a „csoportot”. Technikai búvárként esszenciálisan más a szempont. Arra készülsz, hogy nem lesz merülés vezető. Lebegve kell megtanulnod megoldani a dolgokat. Olyan felszerelések kezelését kell tudnod, ami nincs a hobbi vonalon és ebből olyan komplex megoldásrendszert kell egyben látnod, ami szintén nincs a hobbi vonalon. Lehet, hogy nem fogod szépen bemutatni a felhúzott lábbal lebegést az uszodában, de tudsz majd hátrafelé úszni, fetrengés nélkül bóját lőni, deco szintek között gázt váltani perc pontosan.

A kérdés, te mit szeretnél?

Embereket tanítani, vagy magadat boldogítani?

Na jó, de nézzük az objektív számokat! Mi mennyi?

Tandíj (ez most a tandíj, technikai egyebek nélkül)

 • DM tanfolyam – kb. 80 – 100 EFt
 • XR Nitrox – 250 – 270 € azaz 75-85 EFt

Jogosítvány szerzel

 • DM – Merülés vezetésre és oktatási segédletre
 • XR Nitrox – stage palack viselésére, deco-s merülésre, gázváltásos merülésre

Oktatás egyéb költségei

 • DM – Itt tananyagban és a hivatásos regisztrációdba kell majd beletenned „pici pénzt” és ha egy rendes kolléga oktat, akkor remélem, hogy hosszú ideig jársz majd usziba, Dorogra (vagy bármelyik tóhoz) és rendesebb merülő helyekre a csoporttal, különben te is csak egy üres papírt kapsz – ami a világ legdrágább dolga. Szóval lesz majd szép szetted, manuálod, videód, reklámtollad, „fel búvár” matricád a kocsira és pár száz kilométer a seggedbe, míg megszerzed a gyakorlatot.
 • XR Nitrox – Itt a felszerelés lesz plusz. Ha DM és TEC között vacillálsz, akkor biztosan van már ez-az otthon, szóval nehéz megmondani, hogy mi kell majd, de az biztos, hogy a mono reduktorod mellé, kelleni fog mégy egy-kettő és a computeredet is lehet, hogy kinőtted. Hogy bója, orsó, csövek, vackok vannak-e otthon, azt nem tudom, de kelleni fog az is.

Összefoglalva ezen a szinten egyetlen kérdés van.

Akarsz-e másokkal foglalkozni, másokat tanítani, vezetni?

Ha igen, menj divemasternek. Ha nem, menj Tec búvárnak.

És mi van, ha már komoly divemaster vagy?

Akkor te vagy az oktató jobb keze, tanítasz is kis dolgokat és merüléseket vezetsz. Ma, mivel egyre több a Tec búvár, kezd kialakulni a merülésvezetők egy új kasztja. Azoké, akik Tec merüléseket is vezethetnek. Ha DM vagy akkor tudod, hogy a jó búvárokat másként kell „vezetni” mint a kezdőket. A kezdőket istápoljuk, a jóknak csak a legjobb helyeket és utakat mutatjuk meg, mert a tapasztalatunk az adott helyen több, mint az övék. Ugyan ez igaz a Tec merülésvezetőkre is. Nem feltétlenül a felügyelet a lényeg, de az mindenkinek jól jön, ha te jobban ismered, hogy hol érdemes elindulni a Blue Hole 55-ös kapujának átúszásához és nem kell keresgetni annak az átjárót 50-60 méteres mélységben. Mellesleg egy Tec merülés vezetése pénzben is jobban jön ki.

Szóval… Amiről most beszéltünk, az színtisztán az álmaidról és vágyaidról szól. Nincs jó vagy rossz választás, csak akkor, ha megerőszakolod a lelkedet és nem azt választod, ami odabentről hív. Ha vezetnél és tanítanál, menj hívatásosnak, ha játszanál, menj Tec búvárnak. Ha hívatásos vagy és unod a maszk le-felt, akkor menj tovább és légy Tec oktató. Ezen a tanfolyamon amúgy lesz Tec oktatói képzés… Rajtad áll, hogy merre indulsz…

Abban az esetben, ha esetleg neked ennyi elég volt a a döntéshez és érdekel, hogyan kezdhetnél bele egy XR Nitrox tanfolyamba, akkor összeraktam neked a tudandókat és egy kis motivációt…

Olvasd el az XR Nitrox – A “kezdő” Technikai Búvár Tanfolyam anyagát! Ha hivatásos vagy és Tec oktató lennél, akkor is várlak.

Ez az utolsó napod beváltani az ajándékodat!

Szóval siess!

Art-of-diving-buvar-akademia-technikai-buvar-oktatas-banner-XR-Nitrox-550

Szeretettel:

Dora Gyula

Sidemount és XR Nitrox Instructor Trainer

Küldjétek el e következő részt!

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük