Mi is a DAN – Divers Alert Network?

A DAN a világ legnagyobb búvár balesetek megelőzésével és kezelésével foglakozó non-profit szervezete, melynek célja, hogy a búvárok a lehető legnagyobb biztonságban hódolhassanak eme csodálatos szenvedélyüknek.

A DAN Legfontosabb tevékenységei:

A DAN Képzés

Naprakész elméleti és gyakorlati tudásanyag létrehozása a búvárok és a búvárbalesetek kezelésében résztvevő kezelőszemélyzet részére. (Ajánlások a DAN tanfolyamokhoz – ITT, részletesen)

A DAN Kutatások

A DAN hatalmas összegeket fordít a búvárkodás fiziológiai hatásainak kutatásaira. Rengeteg új merülési elv és technika látott napvilágot a DAN által finanszírozott kísérletek eredményeképpen.

A DAN Ismeretterjesztő szemináriumai

A DAN a legújabb kutatási eredményeket, tanácsokat, technikákat – mind az elsősegélynyújtás, mind a merülés terén – rendszeresen publikálja és nyílt előadások keretében ismerteti a modern eredmények iránt fogékony búvártársadalommal.

A DAN és a Keszon kamrák működtetése

A DAN a világ számos helyén működtet rekompressziós kamrákat és szinte az összessel kapcsolatban áll. Segíti azok szakmai munkáját és továbbképzését. Komoly technikai apparátust tart fenn a kamrák egymás közötti munkájának és a balesetek eseten a mentésben résztvevő mentőszolgálatok összehangolásában.

A DAN Baleseti segítségnyújtás

A DAN, a DAN biztosítással rendelkezők részére azonnali orvosi segítséget tud nyújtani telefonon keresztül. A vészhelyzeti központban 24 órában képzett búvárorvosok teljesítenek szolgálatot és 6 nyelven állnak rendelkezésre minden búvárbalesettel kapcsolatban. Segítséget kaphatunk válságos esetekben történő munkánkhoz, vagy bizonytalan helyzetekben segítenek a legjobb technikák kiválasztásában. Egyben azonnal megkeresik és felveszik a kapcsolatot a legközelebbi orvosi intézménnyel és kamrával. Megszervezik a leggyorsabb menés leghatékonyabb mentést. Mi, DAN provider-ek (elsősegélynyújtók) közvetlenül csak a mentésre és elsősegélynyújtásra koncentrálhatunk. Az összes többit elintézi helyettünk a DAN vészhelyzeti központja.

A DAN Biztosítás

A DAN a világ szinte minden pontján segítséget tud nyújtani, ha van DAN biztosításod. Ez a biztosítás hasonlít egy hagyományos biztosító működéséhez, de mégis egészen más. A Te biztosítási díjaidból finanszírozzák ezt a hatalmas vészhelyzeti, kutatási, és oktatási apparátust. Minden befolyó pénzt a fenti tevékenységekre fordítanak. Nincs profit és nyereség. Csak Te vagy a nyertes, ha sérült vagy, ha tanuló. A másik fontos szempont, hogy az itt dolgozók, búvárok és búvár szemmel gondolkodnak. Egy baleset esetén olyan plusz szolgáltatásokat is kapsz, melyekre egy hagyományos biztosító nem is gondol. Orvosi segítség telefonon, a kezelés miatt lekésett repülőjegy helyetti új repülőjegy megtérítése (hiszen a kezelés hosszú napokig sőt hetekig is tarthat), egy személy kint maradásának finanszírozása (hiszen a csoport haza kell, hogy menjen), hivatásosoknak felelősségbiztosítás (ami ma már a legtöbb oktatási rendszerben kötelező). Fontos megértened, hogy mindezek a tevékenységek, csak valamilyen pénzalapból finanszírozhatók. Ez a TE biztosítási díjad. Arról nem is beszélve, hogy egy baleset valós költségei általában milliós kategóriát jelentenek, melyet vagy akkor kp-ban kifizetsz, vagy ülhetsz a parton és számolhatsz vissza az esettől függően valahánytól nulláig – ha érted mire gondolok…

Miért érdemes DAN elsősegély tanfolyamokat végezni?

Mert egy balesetnél nem áll ott a mentő, és a kabinban sincs keszon kamra. Csak magunkra vagyunk utalva. A megfelelő és azonnali balesetkezelés a beteg további gyógyulási lehetőségeit alapvetően meghatározza. Egy nem kezelt, vagy rosszul kezelt esetben nagyon magas lehet a végzetes, vagy komoly maradandó károsodással járó végkifejlet valószínűsége. Hihetetlen, de a DAN képzési anyagok olyan tudást – azaz biztonságot – jelentenek, mellyel mindezek komoly következmények teljesen kiküszöbölhetőek, vagy jelentősen csökkenthetőek.

Gondold meg!

Mit mondanál magadnak a tükörbe nézve, ha egy ilyen eset bekövetkezne a Te családtagoddal, vagy barátoddal? Ha Te csak álltál volna mellette a kezedet tördelve és fohászkodva? Vagy mit mondanál annak, aki ott volt egy ilyen esetben, és nem segített a szeretteiden? Ne felejtsd el! Mindenkit vár otthon valaki, nem csak Téged!

Mit javaslunk Neked? Mely tanfolyamokat érdemes elvégezned?

Mi két részre osztjuk a tanfolyamokat akkor, amikor ajánlunk valakinek valamit. Ennek logikai és tapasztalatai alapjai vannak, nem pedig szabványhoz kötöttek. Így tényleg ajánlások, nem pedig kötelező érvényű dolgok. Ettől mindenki idejének, anyagi lehetőségének és saját meggyőződésének függvényében úgy tér el, ahogyan csak akar.

Szakmai véleményünk szerint ezeket a tanfolyamokat érdemes kombinálva elvégezni, hiszen nekünk – ha baj van – a helyszínen több itteni önálló tanfolyam tudásanyagára lesz szükségünk. Pl. egy dekompressziós baleset esetén hiába értesz a CPR-hez, ha nem tudsz oxigént adni. Ugyan ez a helyzet az AED – Automata External Defibrillator használatával is, mely hirtelen szívmegállások esetén szinte az egyetlen esély a túlélésre. Lássuk…

Az első DAN elsősegély csomag:

Az első „adag” „csomag” vagy egység azt célozná, hogy az érdeklődő, fejlődni és tanulni vágyó búvár hatékony segítségére lehessen a vele együtt merülőknek. Ehhez DAN szempontból az szükséges, hogy értsen az elsősegélynyújtáshoz, az újraélesztéshez, a defibrillátorhoz. Így jön össze az elő adag: BLS+AED+OFA. Ha valaki nálunk szeretné elvégezni a Rescue tanfolyamot ezekkel minimum rendelkeznie kell. Ugyan érintőlegesen esik erről szó a Rescue tankönyvben is ezekről az ismeretekről, de az általunk tárgyalt szinthez ez teljesen komolytalan.

A második DAN elsősegély csomag:

A második adagot azoknak ajánljuk, akik hivatásos búvárok szeretnének lenni, vagy még komolyabba ismereteket szeretnének szerezni. Tehát ezt a „csomagot ajánljuk mindenkinek, de a hivatásos szinthez nálunk kötelező előfeltételként tekintünk a következőkre: Értenie kell a haladó oxigenizációs technikákhoz (ambu ballon, lélegeztető „gép”, két személyes oxigénes újraélesztés). Ez az Advanced Oxygen provider fokozat. Tudnia kell pontosan, gyorsan és tévedésmentesen diagnosztizálni egy búvárbaleset, kiemelten a dekompressziós problémák jeleit és szimptómáit. Ez a keszonorvosok által használt technika biztosítja azt, hogy egy baleset esetén nem fordul elő késlekedésből vagy bizonytalanságból adódó állapotrosszabbodás. Ez pedig a Neuro (-lógiai vizsgálat) tanfolyam. Ide csatlakozik még a veszélyes tengeri állatok okozta sérülések kezelése is. Ez a HMLI tanfolyam. Szerintünk ezek a tudandók kellenek ahhoz, hogy valaki felelősséggel tudjon vigyázni a rábízottakért.

Ez természetesen csak a mi véleményünk (vannak ezzel mások is így, de ennek ellenére ez csak egy vélemény). Vannak, akik lelkesek és lehetőségeik megengedik, hogy amatőrként is megismerkedjenek az összes szinttel. Vannak, akiket ennek a fele sem érdekel. Van, akit érdekel, de egyszerre nem megy neki a megvalósítás. Mindenki maga dönti el, hogy mit szeretne, és mit tud vállalni a saját „lelki üdvéért”.

 

A DAN tanfolyamok és tanfolyamcsomagok anyagát, árait megtalálod lejjebb, a tanfolyamok leírásainál.

 

DAN tanfolyamok és tanfolyamdíjak

Tudnod kell, hogy a DAN tanfolyamokat csak a hozzájuk tartozó tananyag birtokában lehet elvégezni. Ezekhez a tananyagokhoz tartozik egy egyedi regisztrációs szám, amely nélkül nem tudjuk regisztrálni a sikeres vizsgádat. Szóval a tananyag nem megkerülhető… A DAN viszont nagyon korrekt módon kezeli a képzések díját. Ma, az elektronikus tananyagok világában igazából majdnem ugyanannyi előállítani egy CD-t akkor is ha csak egy és akkor is, ha hat darab tanfolyam van rajta. A DAN ezt korrektül kezeli és abban az esetben, ha több tanfolyamot végzel egyszerre, olyan tanfolyami csomagot biztosít, amely lényegesen kevesebb, mint a részek összessége. A tandíjakkal mi is ezt tettük, így számodra sokkal gazdaságosabb és tudásban is hasznosabb, ha egyben végzed el azokat a képzéseket, melyek amúgy logikai egységet képezve együtt használhatók.

Várunk szeretettel

Dora Gyula

 

Olvasnék még erről a világról!