Art-of-diving-buvar-akademia-technikai-buvar-oktatas-szabalyok-kovetelmenyekTudandók egy technikai búvár tanfolyamról – mielőtt belevágsz

Ezek a szabályok az XR Nitrox “fél” kezdő technikai tanfolyam UTÁN szó szerint veendőek. Ha csak XR Nitrox érdeklődőként olvasod a dolgokat, akkor csak annyira vedd szigorú feltételrendszernek, ahogyan ott leírtam. 

A technikai tanfolyamok világában, hál’ istennek még lehet találkozni azzal az elvvel, mely szerint „csupán az üzleti haszon miatt, ne rángassunk be mindenkit a tanfolyamra”. Sajnos ez a hobbi tanfolyamoknál már teljesen kiveszett az üzleti etikából, és mindegy, kit és hogyan, de meg kell fogni az „üzlet” miatt. Általában azt látom, mindegy ki az, és mindegy, hogy nyilvánvalóan alkalmatlan a tanfolyamra pszichésen vagy fizikailag, boldog-boldogtalan eljöhet bárhol bármilyen tanfolyamra – akár az oktatóit is beleértve. Igaz, hogy egy kicsit is tapasztalt oktató – az öregekről nem is beszélve – legalább 70% pontossággal meg tudja mondani a várható katasztrofális végeredményt, és ennek függvényében a szerencsétlen jelentkezőre váró következményeket is, mégis mindenki elvállal – sőt berángat mindenkit a tanfolyamaira. Igen, értem én, hogy ez a dolog biztonságtechnikailag valamennyire kezelhető, hiszen a nyilvánvalóan alkalmatlanokat egy ideig – vagy akár egész életükre – az oktató kézen fogva „rángatja” majd a víz alatt, de akkor meg minek? Bár a merülési körülmények általában nem túl „veszélyesek” még így is nagy kérdés, hogy mi történhet akkor, ha a darálóból kikerült hallgató pár percre, vagy akár egy egész merülésekre kikerül a direkt kontroll alól. Azt hiszem, azt mindenki érti, hogy egy mély, dekompressziós, esetleg zárt téri, kevertgázos merülésnél, ahol több palackot és gázt is használunk szigorú sorban váltva azokat, ez a „rugalmas előzetes felmérés” nem alkalmazható – sőt kifejezetten a életveszélyes. Ezen a szinten a legfontosabb az, hogy aki ide „jelentkezik” az tényleg képes legyen elvégezni a tanfolyamot és mind mentalitásában, mint technikai tudásában képes legyen az ott tanultakat önállóan is alkalmazni. Ezért a Te érdekedben, esetleg saját magadtól is kötelességem megvédeni Téged. Azért, hogy ez megvalósítható is legyen, vannak olyan előfeltételek, kérések, elvárások feléd, melyeket nem tudok sem az igazolványaidból, sem a merülési naplódból lemérni. Így, ha ez a világ érdekel, akkor „alá kell, hogy vesd magad” néhány „dolognak”.

Személyes elbeszélgetés.

Ebben a világban nagyon fontos, hogy ismerjük egymás. Nem csak technikailag, hanem emberileg is tudnunk kell egymásról, hogy milyen a másik mentalitása, hogyan gondolkodik a világról, miként viszonyul egy csomó dologhoz. Sőt! Tovább megyek. Azt is tudnunk kell, hogy milyen a napi hangulata, mik a problémái, családi és munkahelyi gondjai. Milyen érzelmi és koncentrációs állapotban van? Mennyire tud azonosulni a csapattal, velem, és egy-egy szabállyal, elvvel.  Miért? Mert amikor esetleg a szellemi és koncentrációs maximumodra lesz szükség, akkor mindenkinek tudnia kell, mire számíthat Veled kapcsolatban. Összeroppansz-e, vagy állod a sarat? Úgy követsz el hibákat, hogy észre sem veszed, mert nem ott jár az eszed, vagy szándékosan lépsz át határokat? Vagy esetleg túl mereven ragaszkodsz „hideg” szabályokhoz és mellőzöd a józan logikát? Mennyire vagy bevállalós, ha valami gond van? Mennyire vagy objektíven kritikus, vagy inkább csak a szereted jártatni a szádat és okoskodsz azért, hogy Te is beszélhess? Értened kell, hogy ezek közül egyik sem kizáró ok és nem az a baj, ha ilyen vagy olyan vagy. A baj az, ha nem tudjuk, hogy milyen vagy. Ezer esetben KELL tudni a másik fejével gondolkodni és ehhez nekem és később a csapatnak is bele kell látnia a tiédbe. Hidd el: jobb egy visszafogott „félős” nem bevállalós társ, mint akiről azt hisszük, hogy bele fog menni minden helyzetbe. Jobb ha tudjuk, hogy néha figyelmetlen vagy – mert ezen lehet segíteni – mint ha egy ideig előadod, hogy Te vagy  Stirlic. Egyszerűen tudnom – tudnunk kell, kivel megyünk víz alá és mikor mi a legjobb megoldás egy helyzetben. Ez visszafelé is igaz. Neked is tudnod kell, kire bízod rá magad. Ha úgy döntesz ezután a rész után, hogy felhívsz, szeretném, ha Neked is lennének kérdéseid felém – felénk. Igenis átgondolt, összeirt akár magánéletben turkáló kérdéseid. Olyanok, amelyekből megismersz. Amíg erre nem készültél fel, kérlek ne hívj fel! Az nem kérdés, hogy mennyi a tanfolyamdíj és mikorra leszek tec búvár. Ebből nem tudsz meg semmit. Ha Te nem veszed komolyan magad, hogyan várhatod el, hogy én és a csapat komolyan vegyelek? Ugye sehogy.

Módszerek – szabályok

A Tec világában sok út és módszer létezik. Mi a DIR elvet követjük. Nem akarunk vitázni senkivel, hogy ez jó-e, jobb-e, vagy rosszabb-e, mint más verziók. Ez van és kész. Mi ezt alkalmazzuk, ez a színpatikus, erre állt be mindenki. Nem akarunk diszkriminálni senkit, csak egyszerűen nem lehet együtt dolgozni két különböző szabályrendszer, felszerelés-konfiguráció és merüléstervezési, vagy vészhelyzetkezelési elv alapján. Ez ugye érthető?  A DIR-hez adott felszereléstípusok és szabályok szigorú rendje tartozik. Ha velünk szeretnél merülni, kérünk, tanulmányozd egy kicsit a DIR elveket és felszereléseket, hogy jól dönthess. Kis segítség még, – ha nem akarsz egy csomó idegen nyelvű oldal között kóborolni – ha elolvasod a DIR – Doing It Right című cikket, megnézed a galériában a DIR felszerelések képeit vagy a videón az alapgyakorlatokat. Ha ezeket el tudod fogadni, akkor egy lépéssel közelebb kerültél ahhoz, hogy tudd, mire is vállalkozol.

Búvár orvosi vizsgálat

Az orvosi vizsgálat kötelező. A hobbi tanfolyamra elegendő, „kijelentem, hogy nincs semmi bajom” típusú papírokkal és az ismerős fogorvos pecsétjével ellátott munka alkalmassági okmányok itt nem lesznek jók. A saját érdekedben is tudnod kell, hogy jól vagy-e valójában. A legtöbb orvos csak érintőlegesen hallott valamit 25 évvel ezelőtt a nyomás alatti munkák egészségügyi vonatkozásairól. Ezzel már volt sok vicces tapasztalatom a tanfolyamok alatt, így komolytalannak tartom őket. Kérlek, a magad érdekében higgy nekem! Mindenki jól jár ezzel a vizsgálattal.

Technikai búvár tanfolyamdíj

A tanfolyamdíjakkal kapcsolatban két fontos dolog van:

Az egyik, hogy a tanfolyamdíj a legkisebb költség elem, a Tec pályafutásod alatt. Ha ez az összeg gondot okoz, akkor Te biztosan nem leszel tec búvár, még akkor sem, ha valahol szerzel egy ilyen papírt 100 euróval olcsóbban (ez amúgy egy kisebb trimixes töltés ára). Egyedül egy papírral a zsebében még nem láttam senkit tec-et merülni, és szerintem nem is fogok.

A másik az, hogy semmilyen egyéb költséget nem takarnak, csak az oktatást. A plusz költségek a Te terheid. A tanfolyam helyétől és időtartamától, valamint a Te teljesítményedtől függően komoly különbségek lehetnek a járulékos költségek terén. Ha jól megy, vagy, ha kétszer annyit kell merülnöd a szint eléréséig, ez logikusan nem ugyan annyi idő, merülés, töltés, hajódíj vagy utazás. A tandíj viszont nem változik. Ha elvállaltalak, akkor mindegy, hogy 8 vagy 30 merülés alatt végzel. Nincs felém több kötelezettséged. A magad munkája alapján változnak a financiális dolgok. Az igényeidet is Te határozhatod meg. Lakhatunk egy dahabi kajibában 5$-ért / nap, de a Hiltonban is. Nekem nem lesznek extra igényeim. Eszem amit Te, aszom, ahol Te. Ezzel is úgy gazdálkodsz, ahogy csak szeretnél. Miattam, nem kell Mexikóba mennünk merülni, de ha szeretnél, elkísérlek szívesen.

Technikai búvár felszerelés

A Tec tanfolyamokhoz nem biztosítunk felszereléseket, legfeljebb a palackokat, mivel sokan hajlamosak arra, hogy az elméleti tudás megszerzése után „egyszerűsítsék” a felszerelés konfigurációkat és ezzel veszélybe sodorják magukat. Tudom, hogy ez elsőre hihetetlen, de már a tanfolyamon előjönnek azok a kérdések, hogy: „mi lenne akkor ha… ez vagy az nem így lenne, hanem amúgy és nekem ez úgy van megoldva, hogy…” Itt ilyen nem lehet. A technika biztosítja az életünket, a biztonságot és ezáltal azt a fajta nyugalmat, ami a lényege lenne annak, hogy igazán átéld ezt a különleges világot. Nem csak a biztonság, de a lényeg, az élmény miatt is fontos a felszerelés. Ha van saját felszerelésed, akkor nem kerülsz olyan helyzetbe, hogy nincs valamid és meg kell alkudnod valamivel. A „legyen saját felszerelésed” nem azt jelenti, hogy mindenből saját tulajdonú darabnak kell lennie otthon a polcon. Azt jelenti, hogy bármikor hozzá tudj férni. Lehet ez egy megbízható barátod cucca is – ha odaadja. Lehetnek közös felszereléseitek az elején, de ahogy haladsz az úton, előbb utóbb megérted, hogy a „saját”, az egyre jobban a saját, kizárólagos tulajdont jelenti, és sem nem kérsz kölcsön, sem nem adsz kölcsön cuccot senkinek. Amúgy ez szinte minden komoly helyen így van. A hallgató biztonsága miatt nem adnak bérbe felszerelést.

Még egy gondolat: Ha esély sincs rá, hogy legyen saját felszerelésed, akkor hagy a tec-et a francba. Nincs értelme belekezdeni. Itt lesznek olyan merülések, ahol csak a gáztöltés díja 10-20000 forintba kerül. És ez csak egy merülés. Mi lesz másnap? Harmadnap? A tec merülések költségesebbek a hobbi világnál. Szinte mindig utaznod és szervizelned kell a felszereléseket, töltetned kell, biztosítás kell, stb. Itt a tanfolyamdíj a Art of Divinglegkisebb költség. Ha ez is gond, egészen biztosan nem lesz lehetőség a többi finanszírozására. Inkább ne kezdd el. Ez azért írom le ilyen őszintén, mert itt az őszinteség az alapja mindennek és nem szeretnélek félrevezetni. Valamint nem ebből élek már hála istennek, így anyagilag mindegy, hogy eljössz-e, vagy nem. A tandíj egyfajta energiacsere – kölcsönös együttműködésünk alapja, és nem bevétel, vagy haszon számomra.

Megfelelt – nem felelt meg

A tanfolyam előtt részletesen elmagyarázok, vagy megmutatok mindent, amit tudnod kell, így nem lesz benned kétség az felől, hogy minek és hogyan kell megfelelned. Az elméleten csak annyit kérek vissza, amit el is magyaráztam és rábólintottál: „értem, tiszta, mehetünk tovább”. A víz alatt is megmutatok mindent. Megnézheted videóról is, ezzel sem lesz kétséged. A tanfolyamok gyakorlati részét videóra vesszük, így Te is látod majd, mit tudsz és mit nem. Pontosan látható lesz, van-e különbség az én és a Te gyakorlataid között. Ha nincs, akkor mehetünk tovább, ha van, gyakorlunk tovább. Valamint nincs vita, hogy mi is történt valójában. Sokszor van olyan, hogy a gyakorlás hevében kiesnek apró részletek Neked is és nekem is. A kamera nem felejt és mindent pontosan ki tudunk értékelni, meg tudunk beszélni. Itt nem elég az, ha majdnem úgy, vagy hasonlóan tudod. Ha teljes értékű csapattag akarsz lenni, akkor mindenbe ugyan úgy számítanunk Rád, mint bármelyikünkre. Nincs olyan, hogy valami nem megy. Ne ijedj meg! Eddig még mindenki meg tudta tanulni. Igaz, hogy nem mindeni ugyan annyi idő alatt, de aki követelménytámasztó magával, annak ment. A videó sokat fog segíteni a fejlődésedben is, mert egy valósidejű visszacsatolásod lesz a gyakorlataidról. Még benned lesznek a mozdulatok érzései, mikor már látod a végeredményt kívülről a képernyőn. Érezni fogod, min és hogyan kell változtatni ahhoz, hogy tökéletes legyen. Így általában másfélszer kétszer jobb a végeredmény ugyan annyi idő alatt, mint kamera nélkül. A felvételeket nem adjuk ki sem nektek, sem másnak és nem is őrizzük meg. Ha megy, megy, ha nem akkor meg úgyis mindegy mi van a szalagon.

Kapcsolódó fázisok

A Tec merüléseknél és tanfolyamoknál sok olyan kapcsolódó munkafázis van, amely nélkül nem jutunk el a vízig. Ilyenek a felszerelések összeszerelése – és itt nem a reduktort a palackra kategóriát értem – hanem csövek cseréje, reduktorok beszabályzása, speciális eszközök készítése – átalakítása, gázok töltése, és a nem kis mennyiségű felszerelés pakolása. Ezeket mind át kell lássátok, meg kell tapasztaljátok és értenetek is kell hozzá, különben nem vagytok Tec búvárok. A Tec világában nincs 5 csillagos seggkinyalós kiszolgálás! Itt Te leszel a saját kiszolgáló állomásod! Miért? Több okból is! Először is azért, mert senki nem fog érteni egy hajón ahhoz, hogy hogyan kell kinézzen ez vagy az a felszerelés. Nem fogják tudni, hogy mi, mitől lesz optimális és “DIR”-es. Ha mégis értenek hozzá, akkor pedig nyerítve fognak rajtad röhögni és perceken belül megkapod az „internet tec diver” fokozatot – ami egyébként ilyenkor jogos is. A másik ok, hogy a biztonságod miatt, tényleg értened kell mindenhez, és nem bízhatsz senkiben. Nekem ne babrálja azt a reduktoromat senki, amivel 120-ra fogok menni. Azt hiszem ez is érthető. Láttam már annyi kókler egyiptomi – és hazai –  felszerelés javító gurut, hogy abban hiszek, amit én megcsináltam. Tedd ezt a szemléletet magadévá! Hidd el, megtérül! A költségek sem utolsó szempont. Egy hobbi reduktort 2-3 évente elvinni szervizbe nem nagy összeg. Kicsit folyik itt-ott, „belefér”, mondják sokan. Egy tec cucc ennél jóval több elemből áll… Ami még fontos, hogy a tec cuccokra nem tudnak vigyázni egy sima bázison. Nem hiszed? Úgy indul, hogy a dupládat felteszik a sima palacktartó állványra, de kikötni már nem lehet, mert nincs mivel – pofára fog esni. Rajta 2 reduktor, a wing, és a több százezres HID lámpád. Szerinted, mit mondanak, ha baja lesz? Egy stage palackot nem tudnak lefektetni, mert nem veszik észre, hogy rágurul a második lépcsőre és összetörik a hullámzásban billegő hajón. Vagy Te csinálod, vagy százezreket fizetsz ki más marhasága miatt. A gázkeverés is fontos. Ha nem értesz hozzá, akkor egy jól képzett és „jó dumás” belender mester 2-3-szor annyiból tölti végig a túrát mint amennyiből igazából lehetne. Megmagyarázza, miért kell leengedni és újratölteni a palackokat, ahelyett, hogy megfejelné – és ez – ha már héliumot is töltetsz – nagyon komoly összeg lehet. Ki fogsz fizetni olyan „megmaradt” oxigén és hélium palackokat, amikből ők már „sajnos nem tudnak átfejteni” többet és vissza kell vinniük a cseretelepre. Pedig csak azt látják, hogy nem értesz hozzá és megvezetnek. Sok ilyen esti beszélgetésem volt már és egy fél autó árát sikerült úgy megoldani, hogy a blender mestert „megtanítottuk” egy-két gazdaságos eljárásra. Azt hiszem, így már érted, hogy miért kell mindent magadnak végezni.

Búvár igazolvány – búvár minősítés

Meg kell értened, hogy ezeknek a tanfolyamoknak nem idő vagy merülés szám alapú az elvégzése. Csak akkor lesz igazolványod, ha mindent 100% biztonsággal tudsz. Így arra a kérdésre, hogy mikorra leszek Tec búvár, csak közelítő választ tudok adni – mit ahogyan mára már egy kezdő tanfolyamnál is ezt mondom mindenkinek. Azt tudjuk javasolni, hogy ha tetszik, akkor kezdd el és Tec búvár leszel. Ne a „mikor”, hanem a „mi” lebegjen a szemed előtt. “A mélység nem cél. A mélység az út.” A legfontosabb, hogy megértsd: „az igazolvány és a tanfolyamdíj között semmilyen kapcsolat nincs”. A tanfolyamdíj az én munkadíjam, az igazolvány pedig a Te munkád elismerése. Ez természetesen egymás láncolatának a következménye, de még sincs direkt reláció közöttük. Ugye azt is érted, hogy a Te érdekedben követelménytámasztónak kell lennem Veled szemben. Te is légy velem az. Bármennyiszer megkérdezhetsz valamit, bár hányszor megismételtethetsz velem bármilyen gyakorlatot, ha jobban meg akarod érteni vagy tanulni. Annyit nyüstölhetsz engem, amennyit csak akarsz. Egy a lényeg: 100%-ot kell nyújtanod. Ha ezt elértük – már pedig aki akarja, az eléri – és lesz igazolványod. Igaz, akkor már nevetni fogsz azon a kis műanyag vackon, mert egészen másként tekint ilyenkor mindenki arra, hogy a tudásához képest mi ez a kis jelképes „engedély”.

Búvár Biztosítás

Kötelező a DAN biztosítás, mely nem lehet az alapszintű. Ez a biztonság miatt szükséges. Itt nem huszon-harminc méteres no deco-s merüléseid lesznek. Ha baj van, akkor nincs idő arra, hogy magyarázkodjuk, miért is jó ez, vagy az a biztosító által kötött, kombinált – poggyász, baleset, búvárbaleset, nagymama protézise, stb. – verziójú kötvény, amit hamarosan vissza fognak igazolni az egyébként a helyzethez egyáltalán nem értő magyar diszpécserek. Ha kell, akkor azonnal kell és ebből legjobb a DAN. Egy keszon kezelés ára lehet több millió forint is. Ha nem fogadják el, akkor előre ki kell fizetni – de legalábbis egy részét le kel tenni – hogy elkezdjenek veled foglalkozni. Ha szükséged van rá, segítünk megkötni felár vagy jutalék nélkül.

Tisztelettel:

Dora Gyula

 

Olvasnék még erről a világról!