A Súlyeldobás és a búvároktatás

Hasonló írások erről: Búvár oktatás | 0

… avagy tények, tévhitek és gondolatok a búvároktatásban…

Összefoglalva ezt a kutatást: arra voltunk kíváncsiak, hogy a súlyeldobás – mint vészhelyzet kezelési technika – mennyire életszerű, valóságos és gyakori a búvárkodás világában, valamint a kapott eredmények milyen következtetésekre vezetik a szakembereket. Az adatokat két körben gyűjtöttük be. Az első egy rövidebb – tényfeltáró – a második egy hosszabb – kontrolláló, részletek iránt érdeklődő kérdőív volt.

Őszintén megvallva, okozott némi problémát a kérdések és válaszok kiértékelése, mivel… őőőő… hogy is mondjam finoman… szóval „füllentős egy brigád” vagyunk mi búvárok. Erre rögtön az első kör után rá kellett jönnünk… Természetesen a „füllentős” szó nagyon nem fedi a valóságot, hiszen jelentős mennyiségű, nyilvánvalóan rossz szándékú, idióta választ is találtunk. Így nagy kétségbeesve ültünk és azon gondolkodtunk, hogy most mit tegyünk. Volt egy kiváló ötlet, most meg itt ülünk a slamasztikában. Ha azt mondjuk: „a mérés az mérés”, akkor nyilvánvalóan hibázunk és a levont következtetések is azok lesznek. Ha önhatalmúlag elkezdjük kihúzogatni a „hülye” válaszokat a sorból, akkor pedig beleavatkozunk a lényegbe és ismét csak hibázunk… Szóval… nem volt jó kedvünk…

Szerencsére azért vannak értelmes és az újra éhes olvasók is, akik ötleteket adva segíteni szerettek volna még jobban feltárni ezt a helyzetet. Há’l Istennek, jelentkeztek segíteni olyan búvárkollégák, akik egy piacvezető statisztikai cég szakértői, – és bár saját és cégük nevének elhallgatását kérték, hiszen ők nem „Szondázhatnak” a saját szakállukra – nagyon jó ötleteket adtak a „valóság” közelítéséhez. Nektek és nekik is köszönjük a segítséget! A későbbiekben is számítunk rátok!

Szóval, ami biztos, hogy az innen következő számok, nem a valóságot jelentik, de talán jó közelítéssel lehet némi következtetést levonni belőlük. Nézzük!

Az első kör után megközelítőleg 160.000 azaz százhatvanezer merülés adatait kaptuk meg. Erről a mérésről a következők tudandók:

A megkérdezettek közel 35%-a válaszolt, azaz ők dobták össze ezt a rettenetesen nagy számú merülést – ami állítólag nagyon magas részvételi arányt jelent. Ehhez nem értünk.

Ebből minden negyedik válaszoló hölgy volt. Azaz 25 – 75% volt a nők férfiak aránya.

A hölgyek átlagéletkora 35 év volt, míg a fiúké 38,5.

A hölgyek átlag 301 merülés számmal, a fiúk 365-al képviselték az arányokat.

Ami a részletesebb vizsgálatból levonható, az az, hogy ugyan kevesebb hölgy merül, de akik merülnek, azok szinte ugyan olyan lelkesedéssel hódolnak a búvárkodásnak, mint férfi társaik és kb. ugyan ott is tartanak tudásban. A merülésszámok arányát az növelte meg kissé jobban a fiúknál, hogy a hívatásos oktatók nagyobb része férfi, így bár kevesen voltak, a nagy – 3-5000-es – merülés számok elvitték az átlagot. Ha őket kivesszük az elemzésből, akkor szinte ugyan ott vannak a csajok is. Gratulálunk nekik! Éljenek a búvár hölgyek! De vissza az eredmények születéséhez!

Nagy várakozással figyeltük nap, mint nap, mi lesz a végeredménye a súlyeldobás kérdőívnek. Hányan éltek ezzel a technikával és hányan nem. Én személyesen nagyon izgultam, mert egy komoly fogadásom is múlt az eredményeken. Az első körben összesítettük a súlyeldobásos eseteket és szomorúan láttuk, hogy vannak marhaságok. Ennek ellenére úgy döntöttünk, ezeket az eredményeket is átgondoljuk, elemezzük, sőt közre is adjuk – a tanulság, az tanulság legyen bármi is. A következő eredmények jöttek ki:

A válaszadók 4.5% élt át olyan vészhelyzetet, ahol a súlyok eldobása oldotta meg a helyzetet… Ez nyilvánvalóan azt jelentené, hogy száz emberből kb. 5-el megtörténik ez az eset… Hosszú évek oktatási tapasztalata és sok szintén tapasztalt kolléga megkérdezése után egyöntetűen az kristályosodott ki előttünk, hogy ez marhaság. A legtöbbünk évekig nem találkozik ilyen esettel – pedig nem 1000 merüléses oktatókat kérdeztünk meg, hanem jóval fölötte.

Ha az össz. merülés számhoz viszonyítottuk az események számát még rosszabb volt a helyzet. Átlagosan 3086 merülésre jut egy ilyen helyzet… No – gondoltuk – ennek a fele sem tréfa. Itt valami nem lesz jó. Tizen, huszon éve oktató kollégák tapasztalata alapján – akik a saját merülés számuk 5-8-szorosát látták, hiszen merüléseket vezettek 5-8 fős csoportoknak – ez a szám nem fedheti a valóságot.

Az is a fenti „gyanús” véleményt erősítette, hogy a vészhelyzetet súlyeldobással megoldók közül volt egy kis csoport, akik létszámra a válaszolók 4 százalékát tették ki, mégis a súlyeldobásos összes eset 50%-át ők élték át. Hogy érts, mit is jelent ez durván: pl.: ha van 40 fő, akivel ez megtörtént, és összesen 80 ilyen eset történt, akkor ebben az esetben 2 fővel 40-szer(!!!) történt meg, a többi 20-al pedig egyszer – egyszer. Ha tényszerűen nézzük, akkor ők – a kisebbség – vagy atom bénák, szana-szét pánikolják magukat a merülés alatt, nagyon pechesek is, és a kutya sem figyel rájuk merülés közben, sőt még élvezik is a halálközeli élményeket, vagy simán idióták voltak és azzal szórakoztak, hogy elcsesszék a felmérést. Ha az előbbi az igaz, akkor ezzel bizonyítottuk a mindenható létezését és az őrangyalok sztahanovista munkakedvét, hiszen az illetőnek ennek ellenére sikerült túlélni 2500 merülést. Ha az utóbbi, akkor csókoltatjuk… Szóval, ha itt megállunk, akkor csak további hiedelmeket és mende-mondákat gyártunk, de eredményt semmiképp.

Ekkor jöttek a segítők és a szakemberek, akik a tesztre nézve azonnal mondták a hibákat:

„Ez a teszt csak abba az irányba tévedhet, hogy azt mutatja, mintha sokkal több ilyen eset lenne, mint a valóság” – mondták. Miért – kérdeztük? Bár azonnal leesett nekünk is a válasz. „Mert azok, akik szándékosan befolyásolni akarják a teszt eredményét, csak pozitív számokat adhatnak meg, így az eredmény csak növekedhet”. Hogy értsd: Ha szerinted sok ilyen eset van, akkor beírod, hogy neked minden 10. merülésen alkalmaznod kellett a súlyeldobást. Ha viszont szerinted ezt a szituációt soha senki nem élte át a világon, akkor max. nullát tudsz beírni. A füllentések akkor ütnék ki egymást, ha be lehetne írni, hogy nekem mínusz 15 ilyen esetem volt, azaz minden 10. merülésen mínusz egyszer dobtam el a súlyomat. Ez meg ugye… nem lehetséges.

A másik – általunk nem ismert, de létező – statisztika, melyre felhívták tanult „kollégáink” a figyelmet, hogy az olyan felmérések, ahol vészhelyzetek, kalandos dolgok, átélt „nagy” helyzetek kerülnek terítékre, mindenképpen felélénkítik a válaszolók fantáziáját és vágyait, így kell egy kontrollmérés!!! Megfigyelhető volt, hogy a valósnak tűnő vészhelyzeti eredmények közül a legtöbben kb. 80-130 merülésszám körül jártak. Többünk visszaemlékezése alapján igaznak találtuk a statisztikusok állítását. Mi ennyi merüléssel még javában nagyokat „meséltünk” a kisebbeknek. Aztán ez beépült a világunkba és csak sok ezer merülés után, mikor már nem kellett magunknak sem bizonygatni, hogy mennyire „hősök” vagyunk, csak akkor nem meséltük tovább a nagy vészhelyzeteket. Mert akkor már úgy gondoltuk, a tisztelethez elég az a 15-20 év és X ezer merülés. Szóval kételyek… azok voltak…

A kontrollnál fontos, hogy ne derüljön ki, mi is az igazi cél, hiszen így elkerülhető a további „okoskodás” – hívták fel a figyelmünket a szakemberek. Hát, sokat tűnődtünk, hogy is legyen… az biztos.

Ez után született a második kör,

ami amellett, hogy az elsőt volt hivatott szűrni, mégis fontos adatokat szolgáltatott. Ezeket a kiegészítő adatokat – bár nem vettük bele a statisztikába – mégiscsak érdekes volt kielemezni. Erről a következő cikkben írunk. Most haladjunk tovább!

A második kör első kérése az volt, hogy a vészhelyzetet átéltek adják meg újra a merülés számukat, az átélt vészhelyzetek számát, az életkorukat és nemüket. Azt hiszem, azt leszögezhetjük, hogy a legtöbbünk nem felejti el az életkorát és a nemét sem – de legalábbis mind a kettőt gyorsan lehet ellenőrizni, ha valamilyen okból nem jutna eszünkbe… A vészhelyzetek száma sem hiszem, hogy feledésbe merül, ha az ember tényleg az életéért küzd… A merülés szám lehet pontatlan az idő előrehaladtával – hiszen én két oktatóról tudom csak, hogy a mai napig írja a merüléseit, a többi 27 ismerősöm pedig csak év végén saccolja a leoktatott hallgatókból és a túrákból az azévi végeredményt. De! De az biztos, hogy ha 214 merülésem van és ezt pontosan tudom, és arra is pontosa emlékszem, hogy 14 súlyeldobásom volt ez alatt az idő alatt, akkor ki van zárva, hogy ne emlékezzek arra, hogy mi van a nadrágomban… azaz, hogy fiú vagyok-e vagy lány, és hány éves vagyok! Szóval a lényeg annyi volt, hogy adják meg ezeket az adatokat újra, mi pedig kikeressük hol stimmel mind a 4 adat. Az rendőrségi nyomozások során könnyen alkalmazható az a technika, hogy újra elmeséltetnek részleteket, de úgy, mintha valami más lenne a kérdés lényege. Ilyenkor a nem valós adatok általában egy másik verzióban kerülnek elő. Így lehetséges szűrni mi igaz és mi nem. Különböző források szerint a valótlan adatokat 60-90% hibával tudják felidézni a füllentők. Ehhez sem értünk – nekünk is úgy mesélték, akik ezzel foglalkoznak. Az „objektív” számok értelmezésénél ezt mindenkinek jó tudni.

Hát ebből az újrakérdezésből vicces dolog sült ki:

A válaszadók 4!!! százaléka tudta reprodukálni az előző válaszait. Összesen 4 százalék tudta beírni ezt a négy adatot helyesen újra, amit előzőleg megadott. Átnéztük, átbogarásztuk újra és újra az összes választ. Kerestünk és kerestünk, de hiába. Azt még elfogadtuk, ha valaki az első alkalommal 150 merülést írt majd találtunk egy olyat a második körben, akinek 153 merülése volt, da az életkor, a vészhelyzetek száma, és a neme stimmelt. Persze, ha valaki az életkorára nem emlékszik, vagy arra, hogy előtte bugyit viselt-e vagy alsógatyát… hát azt kihúztuk. Ha itt is szigorúan csak a számokat nézzük, akkor hatalmas különbséget találtunk! Megdöbbentően nagyot!

Összesen 2 olyan eset volt, amelyet igazoltnak tekinthetünk 1-1 vészhelyzettel!!! A többieknek nem sikerült a visszaemlékezés. Vagy a Kavington fogyott el, vagy nem is volt mire emlékezni – nem tudom. Az biztos, hogy ez jött ki eredményként.

Ebből pedig nem bonyolult kiszámolni, hogy 160.000-ben a 2 az 80.000 azaz nyolcvanezer merülésenként 1 azaz egy ilyen eset fordult elő, ezen teszt szerint!!!

Minden bizonnyal lehettek itt is hibák, amelyek ezt a mérést pont az ellenkező irányba tolták el. Biztos voltak olyanok, akik nem töltötték ki a második kört mert nem értek rá, akik elütöttek egy számot és így kihúztuk, mint megerősítetlen adatot. Biztos. De! De, ha azt tételezünk is fel, hogy az igazoltan valós választ adók 50%-a azaz a fele valahogy hibázott, nem válaszolt, stb.  a 2. körben, akkor sem rosszabb a helyzet, mint 20000 merülés / súlyeldobás – amit egyébként a saját tapasztalom alapján simán elképzelhetőnek tartok.

Ha most egy kicsit elmélázunk – mint ahogy tettük mi is heteken át – akkor sok kérdést lehet feltenni és sok dolog juthat eszünkbe. Nagy viták kerekedhetnek ki ebből, melyeknek természetesen nem mindig lesz azonos számlálója vagy nevezője, de legalább olyan adatokra támaszkodhatunk, amelyek valamelyest tükrözik a valóságot.

Minden bizonnyal ez a szám sem a valóság – de hát, ha a számokkal játszunk, ezt tudnunk kell. Nem is ez a lényeg, hanem azok a gondolatok, melyeket ezek a számok – vagy talán inkább arányok – felvetnek.

Mielőtt viszont ebbe belekezdenénk, gondolkodjatok el ezen, és aki szívesen megosztaná a véleményét velünk és másokkal, az írjon az Üzenőfalra. Tisztelettel megkérem azon nagyobb tapasztalatú kollégákat, akiknek van véleménye, gondolata, melyet megosztana, az írjon nekem levelet és legyen társszerzője ennek a gondolatsornak. Gondolkodjunk együtt a búvárkodásról, a búvároktatás múltjáról és jövőjéről. Hiszen az út a lényeg, az igazi célt legtöbbször nem is látjuk…

Hamarosan jön a második fejezet! Összefoglaljuk a felmerült gondolatokat és kielemezzük a második kör, részleteket kutató kérdéseinek válaszait is! Érdekes lesz!!! Ígérem!!!

Ha érdemesnek találtad munkánkat arra, hogy más búvárok is megismerjék, akkor küldd el ezt a cikket ismerőseidnek is, hogy feliratkozhassanak hozzánk a következő kísérletekre! Minél többen tudnak részt venni ezekben a kutatásokban annál többet tudunk meg a valóságról és annál többet tanulhatnak belőle az olvasók. Annyi körlevél kering az interneten, az IWIW-en a Facebook-on… ennek talán haszna is lenne! Jelölj be bennünket! Köszönjük!

Várunk mindenkit szeretettel!

Dora Gyula

Az ebben a cikkben felhasznált adatokat mindenki szabadon használhatja, megjelentetheti, oktathatja, hivatkozhat rá, vagy továbbgondolhatja. Ha megteszi, hogy feltünteti a szerzőket, azt megköszönjük.

Ha még többet szeretnél megismerni azokból az elvekből, melyekkel. húsz évvel megelőzik azokat az anyagokat, melyekkel a mai napig tömik a hobbi búvárok fejét és szeretnél még több, biztonságosabb és hatékonyabb merülést magadnak, akkor ehhez összeállítottam neked egy oldalt.

Olvasd el az XR Nitrox – A “kezdő” Technikai Búvár Tanfolyam anyagát! Látni fogod… Még lányoknak is megy. 🙂

Art-of-diving-buvar-akademia-technikai-buvar-oktatas-banner-XR-Nitrox-550

 

Olvasnék még erről a világról!

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük